Стереотипи еміграції українців до Польщі: У Франківську презентували проєкт «Хлібом-сіллю»


Сьогодні, 17 листопада, Франківський драмтеатр презентував проєкт «Хлібом-сіллю», над яким працювали разом із Театром імені Олени Моджеєвської у Леґніці.

Це буде кіно із акторами Франківського драмтеатру, інформує кореспондентка Бліц-Інфо. Довкола посиленої еміграції українців до сусідньої Польщі, куди втікають від бідності, а також і від війни, є чимало стереотипів. Так, Україна сьогодні - один із лідерів за кількістю працездатного населення, що працює не вдома. Власне задля подолання численних упереджень, непорозумінь та однобоких висновків і з'явилася творча ідея - опрацювати цю тему через особисті документальні людські історії і зняти про це фільм.

А ще - зіставити польські і українські оповіді, щоб через художню призму дослідити і порівняти два погляди на еміграцію українців в Польщу - явище, яке змінює обидві наші країни і суспільства.

"В темі еміграції існує багато однобоких стереотипів. Ця проблема є і в Польщі. Наш проєкт покликаний подолати та переосмислити проблему яка існує, і в Польщі, і в Україні", - говорить директор драмтеатру Ростислав Держипільський.

Сьогодні вже готовий трейлер, а в неділю, 22 листопада о 20 годині на ютуб-каналах театрів відбудеться прем'єра театрального кінопроекту "Хлібом-сіллю".

Через платформу zoom до пресконференції колег з Франківського драмтеатру приєдналися колеги з Польщі.

"Українська громада відіграла не малу роль в Польщі. Ми подумали, що така тема буде важливою. Із закінченням Другої світової війни настав час, щоб уже перестали говорити про Волинську трагедію. Було складно не лише поєднати дві країни, але й поєднати їхнє бачення історії та сьогодення", - розповів директор театру в Лігниці Яцек Гломб.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!