Столові вина продаватимуть без ліцензій?


Роздрібна торгівля виключно столовими винами може здійснюватись суб’єктами господарювання без наявності ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Такий висновок випливає із норм Закону України №481/95-ВР "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (надалі - ЗУ №481), яким визначено основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Згідно з ч. 11 ст. 15 ЗУ №481 роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами може здійснюватися суб'єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій. З урахуванням викладеного, роздрібна торгівля виключно столовими винами може здійснюватись суб’єктами господарювання без наявності ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Продаж вин столових здійснюється без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням книжок та книг обліку розрахункових операцій (ч. 7ст. 15-3 ЗУ №481).

Разом з цим, суб’єкти господарювання при здійсненні господарської діяльності мають враховувати норми ст. 15 прим.2 та 15 прим.3 ЗУ №481, якими встановлені обмеження щодо продажу та споживання столових вин.

Відповідно до п. 28 ст. 1 Закону України від 16 червня 2005 року N 2662-IV "Про виноград та виноградне вино" із змінами та доповненнями (далі – Закон №2662) вино столове – це вино, виготовлене шляхом повного чи неповного збродження сусла.

 Для визначення за зовнішнім видом продукції (пляшки або іншого посуду) приналежності до столових вин, необхідно керуватися ЗУ №481.