У горах між Микуличином та Космачем знайшли уламки німецького літака


Учасники ГО "Пошук літаків ДСВ в Україні" дослідили місце, ймовірно, вимушеної посадки німецького літака Ju-52 у горах між Микуличином та Космачем.

Про це йдеться у повідомленні керівника громадської організації, пошуківця Андрія Кір’янова.

За словами чоловіка, серед місцевих ходить легенда про два літаки що впали неподалік Космача в часи Другої світової війни. Пошуковець зазначає, що його колега одного разу опитав чоловіка з Космача, який робить бубни - музичні інструменти. І той розповів, що для інструментів використовував обшивку з літаків.

"Давно чули легенду про два літаки що впали в Карпатах під час другої світової війни неподалік Космача. Наш колега Misha Budeichuk що займається дослідженням рідного краю , зокрема Гуцульщини, опитував місцевого жителя з Космача. Старший чоловік відомий в районі виробник бубнів , та інших музикальних інструментів, використовую в своєму виробництві обшивку з літаків). Тобто наприклад обод для бубна робиться з обшивки радянського літака що впав в тих краях. Від того майстра і почули історію за ціх два літака. Один з них німецький , який впав десь на полонині серед гір. Шукали свідків тих подій та людей хто щось чув взагалі за цю історію, щоб точніше визначити ймовірне місце падіння. Насамперед цікаво було дослідити саме місце падіння, взнати причини падіння, долю екіпажу, та дату", - пише Кір'янов у facebook.

Тож, дізнавшися приблизне місце, пошуковці вирушили туди, де через певний час знайшли ймовірне місце падіння літака.

"Локація доволі велика 2х2 км, рахуючи що є місця де пройти через хащі майже нереально. Затяжний під'йом до базового табору і пошуки в першій день результатів не дав. Хоча і розділилися на групи. Наступного дня натрапили на самому хребті декілька шматків дюралі , отже далі справа техніки. Шукали поряд, постійно розширяючи коло. Зрештою знайшли ймовірні місця де літак міг падати. Уламків небагато. Більшість було розтягнуто ще після падіння місцевими, бо в ті часи цінувався навіть кожен цвях. З історії що розповів нам той майстер що робить інструменти виходить що літак сідав на край полонини на висоті біля 1100 м і фактично на полонині і лишився, зазнавши лише ушкоджень. Екіпаж залишився живим і спустився в село, де тоді були німці", - ділиться пошуковець.

Він додає, що цей випадок схожий на вимушену посадку. Адже деталей знайшли небагато, а горілих немає взагалі. Уламки є по дві сторони хребта - як в напрямку Микуличина, так і в напрямку Космача.

"Зі знайдених деталей є характерні уламки гофрообшивки, яка була на Юнкерсі 52. Жодних набоїв не було знайдено. Від двигунів також нічого. Уламки всі з обшивки літака.  По легенді з літака вийшло багато людей. Якраз Ю52 підходить під це. Випадок дуже нагадує вимушену посадку. Пілот скоріш за все був ас, бо невелика полонина з нерівним рельєфом та горбами досить складний для посадки літака", - пише чоловік.

Кір'янов каже, що номера літака не знайшли. В архівах також немає інформації за цей літак. А про долю екіпажу відомо лише з розповідей місцевих.

Чоловік додає, що всі знайдені деталі передадуть в державний музей авіації ім.Антонова в Києві.

Головне фото ілюстративне.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!