Угорщина вимагає для угорців на Закарпатті автономії і подвійного громадянства.


Угорці, які проживають на території України, повинні отримати автономію і подвійне громадянство.

Про це заявив у парламенті Угорщини прем'єр-міністр цієї країни Віктор Орбан, передає ТСН.

"Ми розглядаємо угорське питання як європейське питання. Угорці, які живуть у Карпатському регіоні, мають право на подвійне громадянство, на права національної спільноти й на автономію", - заявив він.

На думку Орбана, питання про становище угорців в Україні особливо гостре для Будапешту.

"Становище 200 тисяч угорців за національністю, які живуть в Україні, надає цьому питанню особливої гостроти. Угорська громада там повинна отримати подвійне громадянство, всі права національної спільноти, а також вона має отримати можливість самоврядування", - заявив він.

"Це наші чіткі очікування від нової України, яка зараз постає", - додав угорський прем'єр.

Водночас, Орбан підтримав українську владу в розбудові демократичної держави.

Слід зазначити, що в Україні живе, за різними даними, від 160 до 200 тисяч угорців. В інших країнах є значно більші угорські меншини – в Сербії угорців від 250 до 290 тисяч, у Словаччині близько 500 тисяч, а в Румунії понад мільйон осіб угорської національності.
Раніше в Міністерстві закордонних справ Угорщини заявили, що Будапешт не буде порушувати територіальну цілісність України і не намагатиметься приєднати до себе Закарпаття.

Однак 9 квітня, на сесії ПАРЄ, угорський делегат виступив одним фронтом із представниками російської делегації. Угорець тоді заявив, що в Україні діють "приховані сили", які намагаються захопити владу.

Також він заявив, що Україна – "штучна держава", до складу якої, зокрема, входить Закарпаття, яке багато років належало Угорщині.

Крім того, представник Угорщини згадав про проблему закарпатських русинів, яких "ніхто не визнає в Україні".

У березні цього року заступник голови Держдуми РФ, лідер ЛДПР Володимир Жириновський запропонував Польщі, Угорщині та Румунії поділити Україну, залишивши нашій країні лише центральну частину нинішньої території.

За його планом, Польщі могло б відійти 5 областей - Волинська, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська та Рівненська, Угорщині – Закарпаття, а Румунії – Чернівецька область. Собі Росія хоче, окрім Криму, схід і південь материкової України.

Джерело : Українська правда