Україні загрожує диктатура: Олександр Сич про ідею розпуску обласних рад


Народні депутати із групи "Відновлення України" Валерій Гнатенко та Олександр Юрченко ініціювали законопроєкт, за яким передбачається розпуск деяких місцевих рад, де функціонують військові адміністрації.

Йдеться про законопроєкт №9520 "Про статус депутатів місцевих рад" щодо дострокового припинення повноважень. В ньому хочуть додати нову підставу для автоматичного дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад - якщо діє військова адміністрація. Нині військові адміністрації діють в усіх областях та районах України та місті Києві, а також Херсоні, Чернігові, Краматорську та деяких прифронтових громад. У разі ухвалення законопроєкту в такій редакції, будуть припинені повноваження всіх депутатів обласних, районних  та місцевих рад.

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич переконаний, що такий законопроєкт - це перший крок до диктатури.

"Україні загрожує диктатура! І якби ж то військова диктатура бойових генералів!… В час війни це було б навіть зрозуміло. Бо життя українських бійців на фронті дорожче, аніж відкати на яйцях, куртках, мавіках… А то ж диктатура цирульників, рестораторів, весільних фотографів та інших «кухарок» і «шарікових»!… Диктатура антиукраїнська, антиєвропейська і відверто клептократична. АНТИУКРАЇНСЬКА навіть не тому, що на ключові посади в державі все частіше чомусь потраплять не етнічні українці. Але в першу чергу тому, що перекреслює цивілізовану демократичну перспективу України. АНТИЄВРОПЕЙСЬКА, бо ініціатива ліквідувати такий важливий сегмент місцевого самоврядування як районні і обласні ради, демонструє, що красиві євроінтеграційні гасла – для брюссельських лохів, а насправді київські нувориші воліли б мати азійського типу безроздільну владу. Бо наявність реальних демократичних інституцій і механізмів – це один з головних індикаторів готовності держави-кандидата на вступ у Євросоюз. А місцеве самоврядування, в свою чергу, найкращий і найбезпосередніший вияв демократії",- пояснює голова обласної ради.

Окрім того, за словами Олександра Сича, такий хід дозволить ще й позбавити політичного прикриття органи місцевого самоврядування на рівні громад.

"Вони ж бо, залежачи від державних субвенцій на освіту, охорону здоров’я тощо, будуть як шовкові. Бо розмір таких субвенцій на конкретну громаду буде залежати від рівня послушності місцевої ради. Й не буде кому на рівні району та області відображати їхні спільні інтереси та політично вступитися за них перед столичною владою. Звичайно ж, для дискредитації місцевого самоврядування можна в керованих медіях розводитися про корупцію в місцевих радах. Але ж здоровий глузд підказує, що вона має значно благодатніший ґрунт там, де рішення приймає один чиновник, а не там, де його ухвалюють півсотня-сотня депутатів, що належать до різних партій, до умовних більшості й опозиції, й де перманентно конкурують між собою",- переконаний очільник облради.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!