В Івано-Франківську говорили про захист прав військових та переселенців


Права та свобода людей під час війни – практично беззахисні. З початку повномасштабного вторгнення Прикарпаття прийняло велику кількість переселенців, які втратили житло, роботу та відчуття безпеки. Благодійний фонд «Карітас Івано-Франківськ» безупину допомагає цим людям відновити справедливість.

Та окрім переселенців – страждають й місцеві, а також військові, чиї права порушують, йдеться в сюжеті ТРК РАІ.

«Сьогодні дуже критично перед державою постало питання захисту прав осіб, які перебувають у полоні,не тільки військових, але і цивільних, також захисту прав їхніх родин. Тому що поновлення їхніх прав напряму залежить від росії. І ми знаємо, що російська федерація не дотримується норм міжнародного гуманітарного права. І в цьому випадку Україна одноосібно вживає всіх заходів, щоб повернути наших громадян», – зазначає співробітниця регіонального представництва уповноваженого ВРУ з прав людини в Івано-Франківську Людмила Непийвода.

захист прав людей

Про те, як захистити людей, говорили на конференції представники влади, міжнародних правозахисних організацій, громадського сектору та доброчинці.

З початку повномасштабної війни змінилась робота і в благодійного фонду «Карітас». До доброчинців постійно звертаються люди, які в тій чи іншій мірі постраждали від війни. За майже два роки, каже заступниця директора благодійного фонду, вони охопили понад 80 тисяч осіб.

Серед тих, хто звертався до «Карітасу» по допомогу була й Тетяна Кім. Жінка переїхала на Прикарпаття з Кривого Рогу у лютому 2022 року. У рідному місті залишила дім та власну справу. Тож тут починає все спочатку.

З порушенням прав та свобод людини стикаються і ветерани війни. Найчастіше, зазначила представниця комунального закладу «Дім воїна», це труднощі з отриманням посвідчення учасника бойових дій. А також – проблеми із працевлаштуванням.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!