В Івано-Франківську так і не запрацювала громадська рада з контролю за використанням коштів на ремонт доріг


За три місяці в Івано-Франківську так і не запрацювала громадська рада з контролю за використанням коштів на ремонт доріг.

В обласному центрі протести проти незадовільного стану доріг стали звичним явищем. Як пише "Галицький кореспондент", періодично різноманітні громадські організації та політичні партії виходять під міську раду з вимогою відремонтувати шляхи. Вигадують різноманітні дійства, аби привернути увагу до жахливого стану вулиць. 

Свого часу таксисти подарували міському голові «Запорожця», вулицями міста дефілювали дівчата у гумаках, під «білим будинком» валялися запчастини розбитих автомобілів та відбувалися перегони на фірах. Втім, протестними акціями змусити владу покращити стан доріг в Івано-Франківську не вдалося. Правда, після останнього пікету влада нібито дала добро на створення громадського контролю за якістю та використанням бюджетних коштів на ремонт доріг. 

Нагадаємо, 25 квітня під міською радою зібралися громадські активісти. Якраз того дня міська рада винесла на розгляд сесії питання про стан доріг та розподіл державних субвенцій у розмірі 8 млн. гривень на їх ремонт. Протестувальників запросили до сесійної зали. Вони вимагали відремонтувати дороги та відправити мера у відставку. Під прицілом камер місцевих ЗМІ міськрада доручила міському голові створити громадську раду з контролю за використанням коштів на експлуатацію, капітальний і поточний ремонт доріг в Івано-Франківську. Крім того, депутати зобов’язали мера щорічно оприлюднювати на офіційному веб-сайті міської ради перелік вулиць, які підлягають ремонту, а також види робіт, список їх виконавців та суми укладених договорів. 

Головою громадського контролю за ремонтом доріг депутати призначили одного з протестувальників - Михайла Панчишина. Активістів публічно підтримав депутат міськради Олександр Бубен, заявивши, що ті, хто ремонтує дороги, «крадуть і не дотримуються технологій». І навіть погодився виділити з депутатського фонду кошти на зарплату голові новоствореної громадської ради. 

З того часу пройшло вже більше трьох місяців, незабаром комунальники закінчать сезон ремонту доріг, а громадська рада ще жодного разу не збиралася. Рішення міськради про громадський контроль, як і вимоги протестувальників, залишились на рівні пустослівних декларацій. 

Як стверджує Михайло Панчишин, він навідався до міського голови вже через два дні після сесії.

«Його секретарка взяла мій телефон, обіцяла передзвонити. Так я не міг потрапити до мера два з половиною місяці», - розповідає Панчишин. Доки активіст безуспішно добивався зустрічі з мером, встиг також написати йому листа з проханням виконати рішення сесії та видати розпорядження про створення громадської ради. До її складу Панчишин запропонував залучити спеціалістів, які розуміються на технології ремонту доріг, місцевих перевізників, журналістів та представників контролюючих інстанцій. Зокрема КРУ, прокуратури, а також управління казначейства. Адже останнім часом кошти на ремонт доріг найчастіше затримує саме казначейство. Розпорядження про створення громадської ради міський голова Віктор Анушкевичус видав тільки 7 липня. Михайло Панчишин нарікає, що склад ради не відповідає його побажанням, а документ нагадує типову чиновницьку відписку. Скажімо, контроль за виконанням розпорядження мер доручив «поставити на заступника міського голови». На кого саме - не вказав.

Не достукавшись до Анушкевичуса з першої спроби, Панчишин написав йому другого листа.

«У листі я запропонував розробити положення про діяльність громадської ради, створити нормальні умови для її існування. Зокрема вирішити питання із заробітною платою, як пропонував Бубен, та видати членам ради посвідчення», - розповідає громадський активіст. Однак всі вимоги і прохання чоловіка поки що залишаються без відповіді. Він нарікає, що у міськвиконкомі навіть не знайшлося приміщення, щоб провести збори ради. «Хоч нам не дають працювати, але деяка робота вже проводиться, - розповідає Михайло Панчишин. – Ми хочемо запропонувати на розгляд сесії комплексний план контролю за експлуатацією та ремонтом доріг. Втім, його треба обговорити з усіма спеціалістами громадської ради».

Серед іншого Панчишин вважає за доцільне під час ремонту кожної з вулиць створювати тимчасові комісії з депутатів та представників громади. 

До слова, цього року міська влада обіцяла відремонтувати такі проблемні вулиці, як Дудаєва, ділянку дороги на вулиці Горбачевського-Калуське шосе, завершити вулиці Володимира Великого-Південний Бульвар, Угорницьку, Гарбарську, Промислову, Проектну та ін. Віктор Анушкевичус обіцяв, що дорожники працюватимуть без вихідних, а він особисто доповість про стан доріг після 1 липня.

Сподіваємося, на наступній сесії міської ради міський голова виконає свою обіцянку, а заодно відповість на запитання, чому досі не запрацювала громадська рада, яка повинна контролювати утримання та ремонт доріг в Івано-Франківську. 

Марія ГАВРИЛЮК