Вибори на Прикарпатті: заміни членів ТВК, порушення при формуванні округів та скарги виборців


Представники Громадянської мережі ОПОРА впродовж місяця відвідували засідання та моніторили роботу територіальних виборчих комісій. На початок виборчої кампанії маємо перші скарги, порушення та заміни серед членів ТВК.

В  Івано-Франківську районну виборчу комісію  звернулись 12 жителів села Вовчинець (Івано-Фарнківська міська ТВК) з вимогою створити Вовчинецьку ТВК. У своїх листах,  люди нарікають на бездіяльність районної комісії, інформує ОПОРА.

«Жодних рішень про «добровільне об’єднання» з іншими територіальними громадами наша територіальна громада та місцева влада не приймали. Жодних змін адміністративно-територіального устрою або змін, в результаті яких утворюється новий орган самоврядування на території нашої місцевої ради не відбулося», – йдеться в однотипних листах, які надійшли в районну ТВК від жителів Вовчинця.

Також до Івано-Франківської районної виборчої комісії надійшла скарга на Старобогородчанську ТВК. Там виборці невдоволені формуванням територіальних виборчих округів. Також скаржники обурюються відсутністю протоколу засідання на якому формували виборчі округи та просять визнати рішення Старобогородчанської сільської  ТВК недійсним.

9 вересня відбулось засідання Лисецької селищної ТВК, на якому приймали нову Постанову про утворення виборчих округів. Комісія допустились помилки щодо неперервності поділу. На засіданні була присутня голова Івано-Франківської районної ТВК Ганна Комуніцька. Окрім того, Комуніцька 11 вересня відвідувала засідання Єзупільської селищної ТВК, де також приймали нову  Постанову про утворення округів. Комісія допустила помилку  у кількості мандатів, які розподіляються в окрузі. На засіданні рішенням комісії помилку виправили.

Щодо ротацій у територіальних виборчих комісіях, то у сільських та селищних ТВК Калуського району найбільше замін провели партії: 

«Батьківщина»  – 4 

«Слуга Народу» – 4  

«Європейська Солідарність» – 2

«Платформа Громад» – 1

В Івано-Франківському районі змінили своїх представників у сільських та селищних ТВК  партії:

«Слуга народу» – 15

«Європейська солідарність» – 6

«Перемога Пальчевського» – 3

«Батьківщина – 3

«Платформа громад» –2

Крім того,  по одному своєму представнику замінили партії «Опозиційна платформа - За життя» , ВО «Свобода», «Українська Галицька партія».

У Коломийському районі замінили своїх представників у сільських селищних  виборчих комісіях політичні партії:

«Європейська солідарність» – 5 

«Батьківщина – 4

«Народний Рух України» – 2

«Слуга народу» – 3

«За майбутнє» – 1

У Надвірнянському районі  змінили у складі сільських та селищних ТВК двох представників від «Опозиційної платформи за життя» та по одному представнику від  ВО «Свобода», «Європейської солідарності» та «Слуги народу».

Замінили у сільських та селищних ТВК у Верховинському районі по одному представнику  «Європейська солідарність» та «Свобода».

Крім того, за час роботи комісії ряд членів Верховинської районної комісії не відвідали жодного засідання та не прийняли присягу. Йдеться про представників партії «Опозиційна платформа - За життя» та партії «Нова Політика».

У Косівській районній ТВК жодного разу на засідання не з’явилися представники ОПЗЖ (3 особи), «Селянської партії» (1 особа), партії «Нова політика» (1 особа) та партії «Всеукраїнський народний союз» (1 особа).

У Косівській міській ТВК так само на засіданнях комісії не з’являлися ОПЗЖ (3 особи), представники «Селянської партії» та партії «Нова політика».

У Коломийській  районній  ТВК присягу не прийняли двоє представників ОПЗЖ та представник «Всеукраїнського народного союзу».

«Оперативна робота територіальних виборчих комісій в процедурних питаннях є важливим фактором виборчого процесу. Вчасне утворення округів  передує висуненню та реєстрації кандидатів», - каже координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області  Богдан Морикіт.

Відповідно до пунктів 1 та 2 частини 4 статті 208 Виборчого кодексу, повноваження члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково у зв’язку з:

особистою заявою про складення повноважень члена комісії. Така заява подається суб’єкту внесення кандидатури відповідного члена комісії для передачі відповідній виборчій комісії або для внесення подання про заміну члена виборчої комісії;

внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла, що на Прикарпатті створили одну обласну, шість районних та 15 міських ТВК. Відповідно до норм виборчого законодавства на другий день після їх утворення, ТВК провели перші засідання. Щоправда, деякі члени ТВК на них не прийшли. Також ОПОРА повідомляла, що у серпні голови та члени територіальних виборчих комісій в Івано-Франківській області працюватимуть на громадських засадах, допоки офіційно не розпочнеться виборчий процес. 14 серпня на Прикарпатті партії «За майбутнє» та «Зелений тризуб» замінили своїх представників в чотирьох ТВК. Разом з тим ОПОРА повідомляла, що станом на 20 серпня на Прикарпатті майже 200 виборців змінили виборчу адресу. Крім того, ОПОРА з’ясувала за якими правилами обиратимуть депутатів на місцевих виборах на Прикарпатті. У кількох ТВК на Прикарпатті проводили жеребкування щодо включення членів у районні виборчі комісії. З 21 по 25 серпня, у визначений Виборчим кодексом термін, на Прикарпатті районні виборчі комісій формували сільські та селищні територіальні виборчі комісії. Загалом сформовано 47 ТВК.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!