Володимир Рудницький: Івано-Франківськ помалу стає центром духовних фестивалів


2-5 травня 2019 року - в Івано-Франківську відбудеться ІІ Всеукраїнський Великодній фестиваль хорової музики «Катедральні дзвони».

Участь у фестивалі візьмуть відомі хорові колективи з цілої України, а основним місцем проведення концертів стане Архікатедральний і Митрополичий собор Воскресіння Христового, йдеться на сайті Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Про перебіг фестивалю та його основні моменти розповів його директор – Володимир Рудницький.

- Цьогоріч Ви вже вдруге проводите цей фестиваль. Звідки виникла така ідея?

– Загалом ідея створення такого масштабного Великоднього фестивалю виникла в тому часі, коли в нашому Архікатедральному соборі відбувалася розколяда. Після того, порадившись із нашим Митрополитом Володимиром та міським головою п. Русланом Марцінківим, ми вирішили, що нашому місту потрібен також потужний Великодній фестиваль, адже наш Різдвяний – «Коляда на Майзлях» – вже знаний далеко за межами України.

Знаковим є те, що наш Архікатедральний собор має назву «Воскресіння Христового», а тому й величний Великодній фестиваль хорової музики просто зобов’язаний у ньому проходити. Опісля Владика Володимир благословив мене зайнятися цією справою і минулого року нам вперше вдалося організувати фестиваль «Катедральні дзвони».

Для нашого міста, яке фактично стає центром духовних фестивалів, – це один з центральних академічних фестивалів, де можна послухати серйозну академічну музику. Такого рівня і таких представлених колективів – аналогів ми поки що не маємо.

- Яка мета вашого фестивалю?

– Гадаю, головна мета нашого фестивалю – популяризація української хорової музики. Ми справді маємо чим пишатися, адже жоден інший народ не має стільки народних пісень, як наш. Цьому сприяли два фактори: наша мова та наша віра. Адже українська мова посідає в світі 2-е місце за милозвучністю, а наявність у нас Церков Східного обряду, де використовується акапельний спів, тільки позитивно сприяло цьому процесу. Саме тому композитори все багатство свого таланту вкладали, власне, в хор. І вже в XVII ст. наш композитор Микола Дилецький писав музику світового рівня, коли на той час писалася церковна музика для 48 голосів. Для порівняння, сьогодні переважно використовується 4 голоси.

Ось тому ми хочемо зробити нашу історію відомою всім сучасникам, хочемо показати все багатство нашого співу, всю красу нашої мови, яка, безперечно, збережена і в хорових творах.

- Зараз відбувається чимало хорових фестивалів. Хотілося б дізнатися, у чому особливість «Катедральних дзвонів»?

– Насамперед, тут варто сказати, що не все, що ми називаємо «фестивалем», ним являється. Якщо поглянемо на класичне визначення фестивалю, то побачимо, що є цілий ряд вимог для того, щоб захід дійсно можна було назвати «фестивалем». Справжній фестиваль – це такий, який має цілу концепцію, де є презентація, прем’єра, де є якийсь монографічний концерт, присвячений якомусь композитору, скажімо, річницю якого відзначаємо, де є якийсь один масштабний твір, присвячений тій чи іншій події.

Наприклад, цього року в суботу о 18:00 год. в Архікатедральному соборі ми презентуємо прем’єру «Божественної Літургії» Якова Яциневича – в честь 150-річчя з часу народження самого композитора. В п’ятницю о 19:00 год. камерний хор «Київ» буде співати сучасний твір Валентина Сильвестрова циклів «Майдан», присвячений 5-річчю загибелі «Небесної сотні».

На мою думку, справжній фестиваль повинен бути насичений програмою, прем’єрами та унікальними виконавцями, що, власне, й будемо мати тут, в Івано-Франківську, з 2 по 5 травня.

- Як ви підходили до вибору учасників фестивалю, на що опиралися?

– Перше, на що ми, як організатори, звертали свою увагу, – це прагнули запросити до нашого міста справді сучасних світил хорового мистецтва нашої Батьківщини.

Скажімо, Національна заслужена академічна капела України «Думка» ще жодного разу за роки Незалежності України не була в Івано-Франківську, а це, до слова, – центральний хор нашої країни. Тому нашою метою було привезти нарешті їх до нашого міста.

Муніципальний академічний камерний хор «Київ» – хор-легенда, знаний на цілий світ, керівником якого є виходець із Прикарпаття, а саме з c. Битків Надвірнянського району, Народний артист України, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка Микола Гобдич. На мою думку, це було б некоректно не запросити колектив з таким іменем та таким керівником до нашого міста.

Щодо хорової капели "Орея", то, скажу чесно, ми випадково та тільки за Божим провидінням на них вийшли. Це хор із Житомира, який добре знаний по цілій Україні, адже є один із кращих у нашій державі.

На мою думку, цьогорічний фестиваль «Катедральні дзвони» за рівнем виконавців і так уже на високому рівні і хтозна, чи в наступні роки ми його досягнемо.

- На яку аудиторію ви розраховуєте і чого очікуєте від самого фестивалю?

– Перед кожним заходом, який я організовую, кажу собі: «Ну все, це було востаннє». Але з Божою поміччю після кожного концерту формую якийсь певний «кістяк», план на майбутні заходи. Мабуть, найбільше моє бажання, як директора фестивалю і як музиканта, – щоб прийшла молодь, студенти. Мусимо розуміти, що протягом цих днів у нашому місті будуть зібрані справді світила світового хорового мистецтва і почути їх в інший раз буде вже не так просто.

Очевидно, я запрошую всіх охочих, адже будемо мати унікальну можливість почути твори світового рівня, а головне – прославити своїм співом, своєю молитвою воскреслого Христа. Основна локація фестивалю – Архікатедральний і Митрополичий собор Воскресіння Христового – це головний храм нашого міста, в якому будемо спільно молитися та спільно співати композиції, які творилися впродовж всієї нашої історії.

Розмовляв о. Володимир Лукашевський