Як дев'ятирічна волонтерка Валерія Сакун з Калуша зібрала для ЗСУ понад 100 тисяч


Валерія Сакун разом з родиною - двічі переселенка: спочатку родина переїхала з рідного Донецька до Торецька. Далі доля сім'ю закинула до Калуша, де дівчинка взялася волонтерити. Надихнувшись прикладом іншим дітей, почала плести з мамою браслети, готувати пастилу та створювати власними руками ангелів-охоронців.

Вікна поспілкувалися з сім'єю Сакунів, які розповіли, як евакуювалися до Калуша та як почали волонтерити.

Мирне життя в Донецьку було чудовим: дім, робота, сімейний затишок, позитивні емоції. З теплотою Вікторія Сакун згадує улюблені місця: «Донбас-арену», парк «Вікторія», торгово-розважальний центр «Донецьк сіті». Це все було в минулому — мирному — житті. Війна змусила покидати рідний край двічі.

 

З початком повномасштабного вторгнення, коли почали лунати вибухи, родина, яка на той час була в Торецьку, одразу вирішила виїжджати. Добиралися три дні машиною.

Дорогою зупинялися в Дніпрі, Вінниці, Івано-Франківську, де тиждень жили в спортзалі ліцею. В обласному центрі Прикарпаття житла не знайшли, адже ціни були занадто високими. До Калуша потрапили випадково, адже чоловік знайшов тут роботу, пригадує Вікторія Сакун. Так і живуть тут досі.

Перша допомога армії розпочалася з невеличких пожертв у фонд Сергія Притули. Коли Валерія побачила, як інші діти продають солодощі, лимонад, різні вироби ручної роботи, вирішила, що теж хоче бути волонтерити.

Почали з виготовлення браслетів дружби, які продавали на вулиці. Створюються вироби досить швидко: на виготовлення одного браслетка потрібно витратити близько семи хвилин. Вартість одного — 20 гривень. В роботі використовуються кольорові стрічки, ножиці і запальничка, щоб обпалити кінчики.

«Кольори використовували різні. Але їх не дуже купували, тому вирішили плести синьо-жовті та червоно-чорні браслетики. Матеріали замовляємо в Інтернеті. Мені захотілося допомагати ЗСУ, бо бачила, що наші воїни не в дуже гарних умовах», — розповідає 9-річна Валерія.

Коли дівчинка вперше вийшла продавати вироби, то багато людей підходили, цікавилися, просили сфотографуватися і, звісно, купували браслети. Зараз волонтерка не так часто виходить на вулицю продавати вироби через холодну погоду і навчання. Проте майже щосуботи Валерію з рукоділлям можна побачити в центрі міста біля базару. Окрім браслетів, волонтерка почала ще виготовляти ангелів-охоронців.

Зібрані від продажу гроші юна волонтерка передає БО «Волонтери Добра». Про цю організацію дізналася тоді, коли перебувала в благодійному фонді «Крила підтримки». Загалом Валерія передала на допомогу ЗСУ близько 116 тисяч гривень.

Допомога маленької дівчинки не залишає байдужими військових, які на знак вдячності передають їй шеврони та підписані прапори. До речі, коли Валерія бачить на вулиці військового, то одразу дарує йому браслет або ангела-охоронця. Пригадує випадок, як у своєму дворі побачила воїна і побігла додому взяти браслетик. Військового розчулив вчинок дівчинки й у відповідь він сказав: «Але мені навіть і нічого тобі дати». А потім усміхнувся і дав Валерії шеврон.

Юна волонтерка не припиняє допомагати військовим, а навпаки — планує працювати ще більше.

«Хочу, щоб люди підтримували ЗСУ, щоб вірили в них, допомагали. Нашим військовим бажаю скорішої перемоги і щоб вони всі скоріше повернулися живі та здорові», — вірить Валерія Сакун.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!