Як скласти ЗНО на 200 — правила підготовки від випускника з Прикарпаття


Рекордсмен ЗНО 2020 Олександр Люклян працює над власним освітнім проєктом, як готуватися до тестів без репетиторів.

«Освіторія» дізналася секрети шаленого успіху на ЗНО випускника Перегінської школи № 1 на Івано-Франківщині Олександра Люкляна, який набрав на цьогорічному тестуванні 795 балів з 800 можливих. На його рахунку — дві «двохсотки» — з української мови та літератури й математики. ЗНО з англійської мови хлопець склав на 199 балів, з фізики — на 196. У спілкуванні Олександр — лаконічний і стриманий, говорить чітко, неначе слова — це теж трішечки математичні формули. Як же скласти ЗНО на 200? Розповідаємо лайфхаки та інсайти з перших вуст.

  • ЗНО має бути як ще одна контрольна.
  • До тесту з української мови та літератури готувався за старою подертою книжкою та на платформі іLearn — вона замінила мені репетиторів.
  • Математику треба знати всім — вона найкращий тренажер для мозку.
  • Для високого бала ЗНО з англійської не варто завчати правила. Краще з головою зануритися в мову — я робив це, переглядаючи фільми. З українською мовою навпаки: її треба зазубрити.
  • Учні, в яких немає фінансової можливості вступити до омріяного вишу, ніколи не відмовляться за власним бажанням від ЗНО. Це єдиний шанс.
  • Хоч примусово, але варто спонукати дітей вчити літературу. У багатьох випадках це переросте в щире захоплення.
  • Усі складні речі я роблю зранку. До обіду справляюсь і далі — час на себе!

Правила навчання та успіху на тестуванні від рекордсмена ЗНО 2020

Я дуже здивований, що отримав стільки уваги після оголошення результатів ЗНО. Але не поділяю думки про те, що я «вундеркінд і феномен» — нічого особливого в складанні тестування на високі бали немає. Для мене це було як ще одна контрольна.

 Усі запитують про секрети мого успіху під час тестування, але все відбулося не спонтанно: я перемагав на олімпіадах обласного рівня з фізики, математики та англійської. А ще готувався до всеукраїнського етапу олімпіади з астрономії, але через пандемію і карантин усе скасували.

До того ж коли наполегливо й детально вивчаєш кожен предмет, проходиш онлайн-тести без помилок і до сесії ЗНО, то розраховуєш: буде 200.

Коли чую розмови про можливе скасування ЗНО, думка категорична: так не можна чинити з українськими учнями. Як інакше можна вирізнити розумних дітей з-поміж інших? Так, є учні, які були б раді не проходити тестування. Але ті, в кого немає фінансової можливості вступити до омріяного вишу, ніколи за власним бажанням не відмовляться від ЗНО. Це чудовий тест.

Так, мої бали відкривають доступ до будь-якого вишу, але я вже обрав університет «Львівська політехніка». Обрав тому, що він дуже авторитетний серед українських вишів, а ще він відносно близько від дому. Навчатимусь програмування: завжди вважав себе «технічним» хлопцем. Я вже пробував самостійно програмувати, мені сподобалось. До того ж це спокійна професія. Вона точно стане мені в пригоді. А в майбутньому хочу займатися проєктами, які принесуть відчутну користь саме нашому суспільству. Було б дуже круто з головою зануритись в освітні проєкти.

До ЗНО з української мови та літератури я готувався за старою подертою книжкою та на платформі іLearnПередивився там усі відео, вони дуже цікаві й помічні. Можна сказати, що це замінило мені репетиторів. Адже в посібниках з літератури я часто потрапляв на застарілу інформацію. А на iLearn можна знайти все потрібне в одному місці.

До речі, підготовці до тестування з мови та літератури приділяв найбільше уваги.

Уже зараз ми з друзями працюємо над створенням освітнього проєкту, присвяченого підготовці до ЗНО без репетиторів. Саме «Освіторія» та iLearn надихнули мене на це. У планах — створення додатків до сайтів.

Зараз — це канал у Telegram @zno_vdoma

Українську мову краще зазубрити (на відміну від англійської, про це нижче). Моєю помилкою стало те, що я відкрив підручник і почав усе вчити з першої до останньої сторінки. Це хибна стратегія. Треба відкривати тести ЗНО з мови за минулі роки і дивитися, які там завдання. Не мову вчити як великий предмет, охоплюючи одночасно все, а розбити тест на типи завдань. І кожне з цих завдань завчати по черзі. Зазубрив тему про наголоси — маєш бал. Апострофи вивчив? Ще один бал у «скарбничку». І так до кінця, поки не назбираєш усі 200 балів.

Здивувало, що під час підготовки до ЗНО я, математик, сильно полюбив літературу. Якби не ЗНО, ніколи б не прочитав і половини книг з переліку, які таки подужав і пройнявся ними. Багато учнів скаржаться — мовляв, ну навіщо мені в себе стільки текстів затрамбовувати? Я гадаю, що хоч і в примусовій формі, але варто спонукати дітей вчити літературу. У багатьох випадках це переросте в щире захоплення. От зараз я збираюся читати «Місто» Валер’яна Підмогильного — урбаністична проблематика мені цікава. Із сучасних поетів і письменників до душі Ліна Костенко, хоча більше, ніж поетам, я все ж віддаю перевагу музикантам. Подобається наш Hardkiss, мрію потрапити одного разу на їхній концерт.

Єдине ЗНО, до якого я готувався з репетитором — англійська мова. Багато учнів думають, що вони мають досконало вивчити правила, і тоді високий бал на ЗНО гарантований. Це не так. Під час підготовки мені найбільше допомогло «живе» занурення в мову через перегляд фільмів. Дивився щодня фільми протягом кількох місяців. Зубрінню — ні, зануренню в мову — так.

До фізики та математики готувався самостійно. Зізнаюсь, я навіть особливо і не готувався до останніх двох предметів — і так усе знав, адже постійно їздив на олімпіади. Хіба повторив основне на онлайн-курсах за тиждень до тесту. Що знав, те й написав. Вийшло успішно.

Математику треба знати всім — вона найкращий тренажер для мозку. Ці знання принесуть користь у житті — більшою мірою, ніж знання в царині фізики. Моя бабуся була вчителькою математики, тому в школі з перших класів цей предмет був у пріоритеті. Та й вимагали від мене теж по максимуму! А останні два роки я навчався в фізико-математичному класі. Був дуже радий цьому — там зібрались учні, зацікавлені в цих предметах. Ми швидко знайшли спільну мову і навчилися класно співпрацювати.

На відміну від однокласників, я завжди мав вільний графік. І все завдяки тому, що на мене вдома не чатувала армія репетиторів. Я самостійно навчався не менше, ніж інші учні з репетиторами. Життя суттєво полегшував гнучкий графік. Формував його так, щоб залишалося доволі часу на спорт і спілкування з друзями. Займався тенісом, волейболом, зараз більше люблю займатися в спортзалі. Не підіймати голови від підручників? Такого майже не було. Хіба за тиждень до олімпіади та за кілька тижнів до ЗНО. 

Карантин дуже позитивно вплинув на моє навчання, особливо на підготовку до ЗНО. Адже я постійно був би в роз’їздах на олімпіадах, і часу на підготовку майже не залишилося б. А так отримав 2–3 додаткові місяці! Навіть не знаю, які були б мої результати в протилежному випадку. Карантин дав змогу не ходити щодня до школи, де я вивчав німецьку. Тому я з чистою совістю занурився в поглиблене вивчення англійської мови. У дистанційному навчанні основне — не пропустити «каркасні», головні теми уроків, на яких усе будується далі. Дуже легко собі під час «дистанційки» дозволити пропускати уроки, і потім не знати, з чого почати наздоганяти матеріал.

Усі складні речі я роблю зранку. Це найпродуктивніша частина дня. Зазвичай, до обіду я виконую всі свої справи. Далі — час на себе! Витрачав його на відпочинок із сім’єю, спорт.

Найцінніша порада від моїх вчителів щодо вдалого складання ЗНО — «Не варто робити ставку на репетиторів. Варто зробити головну ставку на себе».

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!