Його життям була ОУН: Олександр Сич про постать Степана Ленкавського


До 120-ї річниці з дня народження українського політичного діяча, ідеолога ОУН, в'язня Аушвіцу, автора Декалогу українського націоналіста Степана Ленкавського стартувала лекція-обговорення про його життя, ідеологічні настанови, значення в обґрунтуванні націоналізму.

Постать Степана Ленкавського – одного зі співзасновників Організації українських націоналістів, який очолив організацію після вбивства Степана Бандери, мало досліджена. Більш відомими і у час війни мотиваційними є його ідеологічні настанови – Декалог українського націоналіста, морально-етичний кодекс для сотень тисяч учасників національно-визвольної боротьби XX століття.

Спікером заходу виступив доктор політичних наук, голова Івано-Франківської обласної ради, дослідник творчості та автор життєпису Степана Ленкавського Олександр Сич. Науковець розповів про життєвий шлях Степана Ленкавського – від заснування та ідеологічного оформлення ОУН до ув'язнення в концтаборі Аушвіц та роботи в Проводі Закордонних частин ОУН, ідеологічне оформлення принципів Організації українських націоналістів щодо національно-визвольного руху, донесення правди про СРСР та підсовєтську Україну. 

Довідково:Степан Ленкавський походить з Івано-Франківської області, яка на момент його народження перебувала під владою Австро-Угорщини. Він вивчав філософію у Львівському університеті, у 20-х роках долучився до націоналістичного руху та студентських політичних організацій.У 1929 році Ленкавський став членом Проводу ОУН на західноукраїнських землях, опікувався питаннями ідеології. У цей час сформував «Декалог ОУН» в якому в короткій формі виклав основні принципи, яких повинен дотримуватись оунівець.Степанові Ленкавському належить гасло: «Свобода народам! Свобода людині!», що стало чільним у програмі ОУН(б). Він також є одним з ініціаторів і співавторів тексту Акта Тридцятого червня 1941 р., яким проголошено відновлення Української держави.29 липня 1941 р. за спробу взяти під контроль ОУН(б) військову друкарню у Львові був схоплений гестапо та ув’язнений до концтабору Освенцім (Аушвіц).Після звільнення оселився в Німеччині й очолював Референтуру Підсовєтських Справ – аналітичний орган закордонних частин ОУН.Після вбивства Степана Бандери – голова проводу революційної ОУН.Редагував провідне видання ОУН «Шлях перемоги».У останні роки життя заглибився у вивчення праць східних та західних філософів.

Пряма трансляція заходу нижче.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!