Збережемо здоров'я цієї осені: 10 простих кроків


Затяжне літо нарешті попрощалося з нами, поступившись місцем холодному і похмурому листопаду, з його дощами, короткими днями і небезпеками для здоров'я.

До сезонної алергії, осінньої застуди і можливості захворіти на грип, в цьому році додалася нова загроза - COVID-19. Число випадків зараження поки не зменшується, що викликає побоювання з приводу здоров'я. І що найнеприємніше в цьому, так це можливість поєднання двох інфекцій - грипу та нового коронавируса.

Однак є низка простих речей, які ми можемо зробити, щоб залишатися здоровими цієї осені. Ось кілька порад щодо зміцнення здоров'я і підтримки імунітету протягом осіннього сезону.

Висипляйтеся як слід. Міцний та комфортний нічний сон має вирішальне значення для підтримки здоров'я, допомагає вашому тілу відновлюватися і благотворно впливає на нашу здатність боротися зі збудниками хвороб. Імунна функція поліпшується у добре відпочилих людей.

Залишайтеся на зв'язку з улюбленими людьми. Підтримка зв'язків з важливими для вас людьми може бути важливіше, ніж ви думаєте. Це може допомогти поліпшити емоційне здоров'я. Ряд досліджень показують, що теплі стосунки в родині грають важливу роль в поліпшенні показників здоров'я.

Візьміть під контроль свій стрес. Численні дослідження показують, що психологічний стрес може сприяти зниженню імунітету. Щоб зменшити тиск стресу, обмежте новинний потік, менше часу приділяйте статистичним зведенням по захворюваності в країні і в світі. Намагайтеся більше часу приділяти темам і речам, які можуть принести вам задоволення і підняти настрій. Скористайтеся відомими популярними стратегіями для зняття стресу - заняття фізкультурою, йогою, рухливими іграми з членами своєї сім'ї або подивіться гарне кіно.

Їжте більше овочів і фруктів - це дуже простий і смачний спосіб урізноманітнити одержувані вами поживні речовини і підвищити свій імунітет. Осінь – чудовий час попестувати себе сонячними гарбузами, солодкими яблуками і обліпиховим чаєм, які, крім усіх інших корисностей, містять провітамін А, який позитивно впливає на імунітет.

Переконайтеся, що ви отримуєте достатньо вітаміну Д. Цей важливий для міцності наших кісток і для нашого імунітету вітамін міститься в жирній рибі (скумбрія, оселедець, лосось) і деяких грибах (шиітаке, чорні грузді). Крім того, наше тіло також може виробляти вітамін D при впливі сонячного світла, тому прогулянки в сонячну погоду особливо корисні.

Не зловживайте алкоголем. Багато людей повідомляють, що під час пандемії вони стали більше пити. І хоча один-два невелику кількість алкоголю може допомогти зняти стрес, пов'язаний з COVID-19, це не найкращий спосіб з ним впоратися. Згідно з дослідженнями, вживання алкоголю може послабити вашу імунну систему і знизити здатність організму боротися з інфекцією.

Не куріть, а якщо курите, відмовляйтеся від тютюну, в чому вам допоможе спеціальний професійний сайт з відмови від куріння. Відмова від куріння набула особливої актуальності сьогодні у контексті пандемії COVID-19, адже доведено, що порівняно з некурцями, курці мають більше шансів інфікуватися COVID-19 та вищий ризик розвитку ускладнень та смерті від вірусу. Це стосується як тих, хто курить звичайні сигарети, так і користувачі кальянів, систем для нагрівання тютюну та електронних сигарет.

Переконайтеся, що ви отримуєте достатнє фізичне навантаження. Фізична активність - відмінний спосіб підвищити імунітет, привести себе в форму, позбутися стресу і зайвої зберегти здоров'я серця. А ще фізичні вправи сприяють виробленню ендорфінів, які покращують настрій. За даними ВООЗ дорослим слід прагнути до помірного фізичного навантаження протягом не менше 150 хвилин на тиждень (в ідеалі - це поєднання аеробних і силових тренувань).

Виходьте на вулицю кожен день. Можливість вийти на вулицю, щоб покататися на велосипеді або відправитися на прогулянку має великий вплив і на фізичне здоров'я, і ​​на емоційний стан. Якщо цієї осені ви збираєтеся займатися спортом на відкритому повітрі, обов'язково дотримуйтесь відповідних правил соціального дистанціювання і подумайте про те, щоб залишатися в безпеці.

Зробіть щеплення від грипу. Проблема в тому, що ми дійсно не можемо гарантувати собі і своїм близьким, що загроза зараження обійде нас стороною. Більш того - ми не знаємо, заразимося ми тільки на грип або тільки COVID-19, або захворіли двома захворюваннями відразу. Експерти ВООЗ стверджують, що якщо ви зробили щеплення від грипу, але все ж заразилися COVID-19, то тяжкість і тривалість захворювання зменшиться.

Запам'ятайте просте правило - чим здоровіше ми будемо, коли зустрінемо хвороба, тим легше ми перенесемо захворювання. Давайте зробимо все можливе, щоб цієї осені залишатися якомога більш здоровими і щасливими.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!