6 типів токсичних людей, яких краще не брати з собою у 2019


Бувають токсичні люди. Вони можуть зіпсувати вам день або два, або три чи "вибити страйк" – і перетворити на кошмар весь рік.

То, мабуть, щось у повітрі – минулого місяця Оксфордський словник оголосив "toxic" словом 2018 року, пише Українська правда. Життя.

"Для більшості з нас токсичні стосунки та погане ставлення можуть стати схожими на наркотики чи звичку. Вони ламають вас, але сил відмовитися від них немає, бо існує емоційний зв’язок. Водночас, розум та раціональність за те, щоб позбавитися від такої людини", – каже психотерапевт Тіна Тессіна.

То чому не спробувати у 2019 обійтися без токсичних людей?

Тіна Тессіна з колегами для Huffington Post склали список людей, які можуть отруювати ваше життя.

Розпізнайте їх та не дозволяйте більше псувати вам життя.

Привид

Ви мали надійного друга, з яким завжди можна поговорити. Але тепер він навіть не завжди відповідає на ваші повідомлення і зникає – зовсім як привид.

Якщо ви не хочете постійно натикатися на стіну мовчання, може час перестати розраховувати на хронічно відсутнього друга?

 "Стосунки з такими людьми часто однобокі; вони легко зникають, закриваються і тікають, не кажучи слова", – каже Талія Вагнер, сімейний психотерапевт з Лос-Анджелеса.

"Більшість токсичних людей у нашому житті, зокрема й привиди, люблять отримувати  – наш час, ресурси, енергію, співпереживання та співчуття, але не віддавати його назад", – додає вона. 

Доросла дитина
Вся ваша компанія любить Майка, хоча ви всі дорослі люди, а він – не дуже.

Ви допомагаєте йому грошима – у нього постійно вони закінчуються задовго до зарплати. Забираєте його п’яного з якихось забігайлівок і допомагаєте виплутуватися зі стосунків, які взагалі не треба було починати.

На цьому етапі ваші стосунки більше не дружні. Тепер ви наглядач, а не друг. 

"Справа в тому, що якщо доросла людина постійно потребує вказівок – вона вже, певно, таки не стане самостійною. Завжди знайдеться драма, коли ви будете їй критично потрібні", – каже психотерапевт С’юзен Пеаз Гадуа.

Допомагати друзям добре, але варто оцінити, це взаємопідтримка чи залежність людини від вас. Чи отримаєте ви підтримку, коли її будете потребувати?   

Нарцис

Термін "нарцисизм" останнім часом став дуже поширеним. Враховуючи це, варто зауважити, що його використовують не тільки по відношенню до самозакоханих людей, а й тих, хто надміру сконцентрований на собі.

Навіть лише трохи нарцистична поведінка може виснажити, якщо ви маєте справу з людиною, яка так поводиться щодня або щотижня, – каже Тіна Тессіна.

"Люди, які тільки беруть і ніколи не віддають, думають, що у світі все про них. Вони висмоктують з вас емоції, як вампіри. Не залишайте їм місця у своєму житті", – додає психотерапевт.  

Вічний критик

Час з близькими має окриляти вас, це люди, які підтримують, а не засуджують.

Якщо друг постійно вас критикує – можливо він переоцінює своє значення у вашому житті?

"Чи бувало, ви піймали себе на тому, що приховуєте з ким йдете на побачення чи те, що змінили роботу, аби тільки вас не критикували? Ви не мусите постійно себе захищати. У цьому світі є багато людей, які допоможуть вам сяяти яскравіше. Немає потреби постійно терпіти те, що вас змушують бути іншими", – зауважує Лора Гек, сімейний психотерапевт у Солт-Лейк-Сіті.

"Увага, зараз вилетить пташечка"

Людина "Увага, зараз вилетить пташечка" живе так, наче в неї щодня День народження, потім тиждень народження, потім уродини його хом’яка, улюбленої рибки в акваріумі – список можна продовжувати безкінечно.

Він вже розпланував ваші вихідні (ваші спільні вихідні) і не терпітиме відмови.

"Цей тип токсичних людей – зарозумілий, вони намагаються все контролювати. Вони завжди знають, що для вас найкраще, і розкажуть, хоч ви про це і не питали. Якщо з вами стане нудно, вони підуть до когось іншого, хто підтримає їхні витівки", – каже Беккі Ветстон, сімейний психотерапевт з Арканзасу.

Підбурювач

Всі ми маємо друга, який любить перемивати кісточки знайомим.

Тож якщо у вашому колі у когось будуть якість проблеми – завдяки підбурювачу ви цього не пропустите.

Але будьте також готові до того, що в якийсь момент і ви самі можете стати об’єктом пліток.

"Може ви й не захочете позбуватися таких людей – будемо чесні, інформатори з них першокласні. Тоді принаймні будете з ними обережні. Зазвичай, вони не ті, на кого можна покластися. Вони отримують задоволення від того, коли у вас проблеми", – зауважує Талія Вагнер.