«Бандерівські читання»: як Україну врятує економічний націоналізм


У Києві напередодні відбулись шості «Бандерівські читання», присвячені економічному націоналізму, як єдиному шляху виведення України із кризи.

«Українець повинен бути не тільки патріотом, а й заможним та успішним»

«Бандерівські читання» центр «Українські студії стратегічних досліджень» заснував ще під час Революції Гідності та продовжує цю традицію й досі, пише ВГОЛОС.

«Це традиційний захід, який відбувається ще з часів Революції Гідності. «Бандерівські читання» організовуються для того, щоб дати розуміння, як можна реалізувати найуспішнішу в світі теорію економічного націоналізму, оскільки усі провідні країни світу саме цьому завдячують своєму успіху: починаючи від США, Індії та азійських держав, які стрімко розвиваються, до європейських країн. Економічний націоналізм може успішно працювати і в Україні. І це доводить досвід міських голів від ВО «Свобода», які реалізовують цю теорію на практиці. На цих виборах Президента ми також маємо людину, яка готова впроваджувати теорію економічного націоналізму, що дозволить вивести Україну з кризи», – пояснив директор Українських студій стратегічних досліджень Юрій Сиротюк.

Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок наголосив, що українці повинні бути не лише патріотами, а й заможними людьми.

«Українець повинен бути не тільки патріотом, а й заможним та успішним. Економічний націоналізм є програмою розвитку українців і це зафіксовано в програмі Руслана Кошулиського. Ми знаємо, як можна реалізувати такі необхідні зміни в Україні. Бо в тих складних умовах, в яких зараз є Україна, чомусь зростають лише доходи українських олігархів, а це явище гальмує розвиток України, через це ми не можемо завершити війну з Московією. Олігархія – це внутрішній ворог України, який нищить середній клас та унеможливлює соціальну справедливість у нашій державі. Націоналісти мають конкретну програму, у нас є чіткі аргументи. Націоналісти усвідомлюють, як треба будувати державу не тільки на папері, а й на практиці, зокрема це стосується Антиолігархічного пакету законів, які не реалізовані через бездіяльність і страх влади. Ми маємо конкретне напрацювання наших науковців та приклад того, як теорія економічного націоналізму реалізовується в обласних центрах – Тернополі, Івано-Франківську та Хмельницькому», – наголосив Тягнибок.

Економічний націоналізм: розвиток малого і середнього бізнесу

Кандидат у президенти України від націоналістичних сил Руслан Кошулинський зазначив, що завдяки економічному націоналізму можна реалізувати багато реформ, які покращать ситуацію в державі.

«Економічний націоналізм – це програма виведення України із кризи. Це зокрема і пакет законів Антиолігархічних докорінних перетворень, оскільки причиною теперішніх злиднів в Україні є олігархічна економічна система. Економічний націоналізм базується на тому, щоб усунути олігархів від влади, повернути українців, які масово мігрують і дати можливість економіці України перезаснуватись на інших теоріях та правилах, максимально стимулювати розвиток малого підприємництва та середнього класу, якого сьогодні в Україні є обмаль», – пояснив Кошулинський.

Кандидат у Президенти також навів свій приклад, як можна реалізувати теорію економічного націоналізму.

«Ми вивчали досвід Сінгапуру із залучення інвестицій. І дійшли до висновку, що сьогодні заробітчани – це найбільший інвестор в Україні. Офіційно у 2018 році понад 11 мільярдів доларів США тільки через банківські установи заробітчани переказали в Україну. Ми пропонуємо закон, в якому йдеться, щоб вважати кошти, які заробітчани привезли в Україну, інвестиціями та не оподатковувати їх п’ять років. Таким чином, можна стимулювати українців, щоб вони тут відкривали свій родинний бізнес, а не забирали своїх родичів з України. Тобто ми хочемо дати гарантії заробітчанам, що ці їхні заробітки можна вкладати і ставати заможними в своїй державі. А тому ми пропонуємо, щоб малий бізнес платив малі податки, а великий – великі», – наголосив Кошулинський.

Для того, щоб реалізувати ці плани, для початку потрібно позбутись олігархічної моделі економіки.

«Нам потрібно ухвалити весь пакет Антиолігархічних законів, які зараз блокуються у Верховній Раді. Якщо його реалізувати, ми матимемо можливість втілити в життя багато соціальних програм, а це: підтримка молодих сімей, зокрема доступне для них житло. Програма кредитування малого і середнього бізнесу через скасування ряду податків та інші», – сказав народний депутат України Михайло Головко.

У Хмельницькому та Івано-Франківську, де реалізують теорію економічного націоналізму, зростає населення

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків зазначив, що у їхньому місті завдяки впровадженню економічного націоналізму люди мають можливість працювати та заробляти, не виїжджаючи закордон.

«Один з прикладів реалізації економічного націоналізму – це купівля громадою міста Івано-Франківська локомотиворемонтного заводу. За те, щоб його викупити, ми боролись понад рік. Бо для України – це прецедент. Громада його придбала на відкритих торгах в Фонді держмайна. Цей завод зараз виробляє колісні пари для вагонів та іншу продукцію, яка є затребуваною на ринку. Наша громада менше року володіє цим підприємством, проте уже сьогодні було сплачено 15 мільйонів гривень до міського бюджету. Цей завод ми придбали за 32 мільйони гривень. Тобто ми бачимо, що за ефективного управління, наші інвестиції уже за 2-2,5 роки окупляться і ми почнемо заробляти. Якщо говорити про соціальні норми, то на цьому підприємстві ми збільшили вдвічі зарплату працівникам, щоб вони не їхали закордон, а мали роботу на місці», – зазначив мер Франівська.

Руслан Марцінків стверджує, що це не єдиний приклад впровадження у життя теорії економічного націоналізму.

«У нас є другий приклад, коли державне підприємство, де є 2700 працівників розвивається через залучення цікавих проектів. Це проекти «Шкоди», «Ауді», «Фольксвагену». А тому дане підприємство зараз є одним із найбільших платників податків не лише в Івано-Франківську, а й – в області. Місто Франківськ зараз показує, що економічний націоналізм та протекціоналізм виробництву приносить доходи та розвиває соціальну галузь. Наприклад, ми пропонуємо нульову ставку за умов пайового виробництва. Тобто якщо інвестор будує завод і він показує, що буде виробництво – ми його не оподатковуємо. Якщо підприємство показує, що воно збільшує кількість робочих місць на 50 людей – ми зменшуємо йому розмір орендної плати за землю», – пояснив Марцінків.

Теорію економічного націоналізму впроваджує й інший мер-свободівець Олександр Симчишин.

«Хмельницький – це місто малого та середнього бізнесу. Ми підтримуємо такі ініціативи через стимулювання створення робочих місць. Наприклад, з 2018 року відшкодовуємо  для тих підприємств, які дають людям роботу і купують нове обладнання, частину кредитів у розмірі облікової ставки НБУ. Тобто у Хмельницькому підприємство, яке купує нове обладнання та створює робочі місця може отримати кредит під 3-4 %. У 2018 році у нашому місті було створено 5200 робочих місць. До міського бюджету було сплачено 55 млн грн податку. У нас діють такі проекти, як: «Купуй хмельницьке», програми підтримки місцевого бізнесу. Як наслідок ми будуємо соціальні об’єкти, стимулюємо медичну та освітню галузі, підтримуємо молодь», – наголосив Симчишин.

Під час «Бандерівських читань», зазначили, що Хмельницький та Івано-Франківську – це чи не єдині міста в Україні, де була збільшена чисельність населення шляхом стимулювання народжуваності. Там будують школи та дитсадки.

Мер Тернополя Сергій Надал під час «Бандерівських читань» наголосив, що у місті, очільником якого він є, теж активно впроваджується теорія економічного націоналізму через стимулювання розвитку малого і середнього бізнесу та соціальних програм, на кшталт «Картки тернополянина».

«Ми активно залучаємо інвестиції. Так, в економіку міста у минулому році було вкладено 3,7 мільярдів гривень, в житлове будівництво – 2,1 млрд. грн. Крім цього у нас реалізовується проект із встановлення у місті веб-камер. Це суттєво допомагає працівникам правоохоронних органів оперативно розшукувати злочинців, що призвело до зменшення злочинів у місті», – наголосив міський голова Тернополя.