Депутати облради мізкували, як зберегти приватне підприємство "Чорний ліс"


У вівторок, 14 травня відбулося засідання комісії облради з питань аграрної політики і земельних відносин.

Єдиним питанням було звернення Держгеокадастру щодо припинення дії рішення обласної ради від 2000 року. Як пояснив начальник відділу земельних ресурсів та раціонального природокористування виконавчого апарату Анатолій Прокопів, до облради найдійшло клопотання від Держгеокадастру, щодо дотримання вимог земельного законодавства.

Зокрема вони вимагають скасувати рішення облради від 2000 року, яке стосується передачі 8531 га земель у користування ПП "Чорний ліс".

"Вони кажуть, що приватне підприємство не оформило право на цю ділянку. За новим законом вони вже не можуть її оформити. Територія оголошена заказником місцевого значення. Тож ми підготували проект рішення про задоволення клопотання. Втім, враховуючи, що комісія декілька разів розглядала це питання і має альтернативні пропозиції вирішення ситуації, пропонуємо, щоб підготували свій варіант проекту рішення", - каже Прокопів.

Члени комісії поцікавились, чи можна створити комунальне підприємство, яке буде входити до обласного лісгоспу. Втім, як виявилось це питання залежить тільки від рішення ОДА та спільного бажання всіх сторін.

У свою чергу Михайло Лущак, гендиректор ПП «Чорний ліс»  запевнив, що вони готові реформувати підприємство і увійти в структуру облагролісу.

"Цю територію не хотів брати жоден лісгосп, адже там було багато сухостою і вітроломів. Ми посадили 340 га елітних лісових культур, маємо домовленості з обласними лісівниками. Залишилось тільки воля ОДА на створення у структурі облагролісу нового КП. На базі нашого господарства взагалі можна зробити приклад реформування лісової галузі", - вважає директор підприємства.

Водночас депутати поцікавились, чи підприємство сплачує податки і чи немає боргів.

" У нас є чотири розсадники, науково-дослідний інститут, заготовляємо дрова, надаємо послуги правового характеру, науково-дослідного, виготовляємо матеріали мисливського впорядкування. Цих коштів вистачає і на сплату всіх податків та зобов'язань і навіть залишаються гроші на розвиток. Заборгованості в нас немає. Роботою забезпечили 40 людей", - каже Лущак.

Щоб розібратися в ситуації на місці, члени комісії виїжджали в "Чорний ліс", спілкувалися з мешканцями прилеглих сіл. За словами депутата облради Святослава Никоровича, люди дуже добре відгукувалися про підприємство. Мовляв, багато допомагає.

За результатами обговорення члени комісії прийняли рішення рекомендувати обласній раді відмовити Держгеокадастру. Окрім того, доручити ОДА розглянути питання раціонального використання та оформлення прав на землі для цього підприємства відповідно до рішення за 2000 рік.