Добра сьогодні більше, ніж тривоги, - Марцінків каже Франківськ, що готовий дати відсіч хворобі


Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків розповів, що зроблено для безпеки громади під час карантину.

А також про готовність міських лікарень до масового прийому хворих та що робити звичайним людям доти, доки карантин не завершиться. І хоча основну хвилю захворюваності прогнозує ще попереду, закликає не панікувати, адже ситуація під контролем.

«Ми прийняли обмежувальні заходи одні з перших в Україні, ще до рішення Кабінету Міністрів. Ми вчасно зупинили громадський транспорт і це дало можливість локалізувати захворюваність. На вчорашній день маємо 10 підтверджених тестів коронавірусу у міських закладах. Якщо додати 3 позитивні тести у фтизіопульмонологічному центрі і пацієнтів, що перебувають у обласній клінічній інфекційній лікарні з пневмоніями (30 пацієнтів з області і 40 з міста), то очікуємо на наступному тижні збільшення статистики захворюваності на коронавірусну хворобу.

Головне наразі – підтвердити результати експрес-тестів ПЛР-системою. Зараз працюємо над тим, щоб мати свою міську лабораторію, результати», - говорить Руслан Марцінків.

Міський голова підкреслює, що з цього тижня у Івано-Франківську почали з’являтися експрес-тести, тож відтепер можна тестувати не лише більшу кількість пацієнтів, але і швидше, аніж раніше. Але тестуватимуться лише ті пацієнти, у яких є відповідні клінічні симптоми та температура вища 38 градусів. Адже експрес-тести показують вірус лише на 6-8 день після зараження.

«Міські заклади охорони здоров’я забезпечені найнеобхіднішим. В цьому дуже допомогли меценати, особливо на початку, коли треба було забезпечити обладнанням обласну інфекційну лікарню. Зараз пацієнтів можна розміщувати практично у всіх медичних закладах, підготовані реанімаційні відділення у Центральній міській клінічній лікарні та у Міській клінічній лікарні №1. 41 пацієнта можемо забезпечити киснем, поставивши 41 ШВЛ-ів та кисневих масок і ще додатково забезпечити 18 місць з під'єднанням апаратів ШВЛ та кисневих масок у Міській клінічній лікарні №1», - розповідає міський голова.

Також, на випадок, якщо лікарні заповняться пацієнтами і їх не буде де розмістити, підготовані ще два резервні приміщення. Уже є достатньо, але ще продовжується закупівля антибіотиків для лікування пневмонії, а також респіраторів, пульсиметрів, екранів, інших апаратів і засобів захисту. Близько 8 мільйонів гривень на купівлю ШВЛ-ів буде виручено за рахунок фонду оплати праці працівників міської ради, які добровільно відмовилися від частини заробітної плати за квітень.

Руслан Марцінків підкреслює, що при легкій формі коронавірусу треба самоізолюватися і лікуватися дома. Лише при тяжкій і середньої тяжкості перебігу хвороби необхідна госпіталізація.

Варто зазначити, що на час карантину виконавчий комітет міської ради ухвалив рішення про доплати медикам із міського бюджету, а також полегшення навантаження на підприємців (наприклад, щодо плати за оренду комунального майна, зовнішньої реклами, тощо).

«Наразі ситуація контрольована. Мийте руки, носіть засоби індивідуального захисту, не панікуйте та допомагайте один одному. Низько вклоняюся волонтерам, яких зголосилося уже понад 350 і які щодня допомагають людям. Добра сьогодні набагато більше, ніж тривоги», - говорить Руслан Марцінків.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!