Доктор Комаровський розповів, як привчити дітей до самостійності


дитячий лікар Євген Комаровський відомий як телеведучий програми "Школа доктора Комаровського"

Крім того, медик ще й активний користувач соцмереж, де також дає корисні поради батькам стосовно дітей. Наприклад, на своїй сторінці в Instagram лікар часто відповідає на питання користувачів, які стосуються дітей.

У новому випуску своєї рубрики доктор Комаровський відповів на питання про те, як привчити дитину до самостійності. За його словами, втручатися в спроби дитини що-небудь зробити треба лише тоді, коли це загрожує безпеці чи здоров'ю її або кого-небудь ще.

"Якщо ж ні, то нехай робить все сама, помиляється, переробляє, домагається бажаного результату, після чого отримує заслужену похвалу і нагороду. Заохочення повинні бути пов'язані саме з тим, що дитина змогла зробити сама. Це і є ключовий момент у привчанні до самостійності.

Очевидно, що практика «батьківського невтручання» особливо хороша тоді, коли дитина активно пізнає світ і прагне до самостійності. Але всі діти різні, є й такі, що в 10 років будуть терпляче чекати, поки мама застібне всі ґудзики... Тут вже повинні працювати принципово інші закони педагогіки, згідно з якими прийняте батьками рішення не може бути змінене під впливом дитячого «не хочу»

- Ти хочеш гуляти, але не хочеш самостійно одягатися? Ти хочеш їсти, але не хочеш взяти в руки ложку? Ти хочеш ходити з чистою попою, але тобі неприємно брати в руки туалетний папір? - Ну що ж, у тебе величезні шанси бути невигуляним, голодним і бруднопопим. І це не жорстокість, а адаптація дитини до реального життя, до життя, в якому не так багато буде людей, готових у будь-яку хвилину і безкорисливо простягнути тобі руку допомоги", - написав Комаровський.