Два танцювальні колективи з Прикарпаття здобули шість нагород на престижних конкурсах


Шість перемог на престижному міжнародному та всеукраїнському танцювальних конкурсах здобули учасники зразкового ансамблю народного танцю “Веселі гуцулята” та зразкового театру танцю “Фламінго” з Калуського центру художньої творчості для дітей, юнацтва та молоді. Чим вразили прикарпатські танцівники?

“На VIІI Міжнародний фестиваль–конкурс хореографічних та вокально-хореографічних колективів “Самоцвіти”, що відбувся у Львові, поїхали 48 дітей із середньої та старшої групи колективу віком 12-16 років,--розповідає Тетяна Сабодаш, старша керівниця “Фламінго”.--Ми здобули одну першість за композиції “Крила” та “Екобунт”, які представляла середня група. Друга перемога у наших юнок зі старшої групи за “Симфонію осені” й “Оду вчителю”.

За словами пані Сабодаш, кожна композиція—це не просто танець, а філософський роздум у танцювальних па, своєрідна міні-вистава, адже недаремно ми не просто ансамбль а театр танцю”. Скажімо, у композиції “Екобунт” танцівники одягнені у зелені костюми, що символізують природу. Увесь танець вони намагаються звільнитися від чорної клітки-сітки—символу нищення всього живого на планеті людиною. На щастя, їм це вдається.

Усі композиції юні танцівники з Калуша виконували у стилі джаз модерн, у якому поєднуються па класичного балету, різноманітних бальних європейських танців та вільні рухи. Танцювати в цьому стилі - непросто, треба мати неабияку підготовку.

Прикметно, що під кожну композиції керівники “Фламінго” придумують та шиють костюми, які використовують лише для одного танцю.

До міжнародного фестивалю учасники “Фламінго” готувалися три рази в тиждень по дві години.

До речі, наприкінці кожного виступу чи конкурсу, незважаючи на те, чи стали учасники театру танцю переможцями, чи ні, усі діти разом повторюють: “Фламінго” — це супер, “Фламінго” — це клас, “Фламінго” танцює з любов’ю до вас”.

Танцівники з колективу “Веселі гуцулята” здобули аж чотири перших місця на Всеукраїнському фестивалі-конкурсі “Dance Revolution” у Чернівцях. На творчі змагання двома автобусами поїхали 75 танцівників віком від 4 до 16 років.

Світлина від Анна-Сабіна Ружицької.

“Поїхали діти та підлітки з підготовчої, молодшої, середньої та старшої груп,--каже Людмила Коваль, керівниця ансамблю, відмінниця освіти України. -- Кожна група — здобула першість. Найменші танцювали “Коломийку”, молодші — бойківський танок”Вишківський веселий”, учасники середньої групи виконували закарпатський танець “Рахівчанка”, а старшої — молдавську “Хору”.

Танці настільки сподобалися журі та глядачам, що “Веселим гуцулятам” довго аплодували стоячи та кричали “Браво, Калуш!”.

До конкурсу учасники ансамблю готувалися по півтори-дві години три рази в тиждень. Перед поїздкою усіх благословив священик. Та й перед кожним виступом більшість дітей молилися.

За словами пані Коваль, це добра багаторічна традиція “Веселих гуцулят”, які танцюють 32 роки.

Сабіна РУЖИЦЬКА, Експрес

Фото з архіву “Фламінго” та “Веселих гуцулят”