Дзвінок з минулого: Франківець показав, як лунає австро-угорський дзвоник на дверях


Директор комунального підприємства з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів «Пам’ять» Василь Тимків продемонстрував, як звучить австро-угорський дзвінок біля входу в помешкання у Франківську.

Відповідні відео пошуковець опублікував на власній сторінці у мережі. 

"Чи знає хтось, як звучав більше ста років тому, за часів Австро-Угорської імперії, дзвоник біля входу до помешкань у нашому місті Івано-Франківську, тодішньому Станіславі? А звучав він так...", - підписав допис франківець.

У розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо Василь Тимків розповів, що будинок знаходиться в центрі Івано-Франківська. За словами історика, це австрійський будинок, який збудований у 1901 році.

"Я займаюся пошуковою роботою жертв політичних репресій та воєн, у той день зайшов у гості до людини, яку теж хвилює ця тема. Господар вирішив показати мені дзвінок на дверях, якому понад сто років. Я в захваті від нього. Тоді люди робили речі ніби на 200 років вперед. Все було міцне, людяне. А зараз роблять красиві товари, які швидко ламаються. Я в себе вдома шість разів міняв дзвінок, а от цей австро-угорський працює далі",- пояснив пошуковець.