Екскурсії, вистави та презентації: Що цікавого цього тижня в Івано-Франківську


Гадаєте, як цікаво провести час? Не знаєте куди піти? Щодня в Івано-Франківську відбувається багато цікавих подій.

Планувати дозвілля варто завчасно, тож кореспондентка Бліц-Інфо зібрала найцікавіші події цього тижня - з 9 до 15 вересня.

Понеділок, 9 вересня можна присвятити новим знанням - об 11:00 в громадському ресторані Urban Space 100 презентують освітню онлайн-платформи "Peer-to-Peer".

Основна мета проекту полягає в тому, аби використовуючи онлайн-портал, підхід "рівний-рівному" та навчальні матеріалів курсу Стенфордського університету з основ комп’ютерних наук (SCS 106A-106B), сформувати спільноту, що самонавчається. Поєднання онлайн та офлайн освітніх інструментів, а також підтримка менторів-волонтерів робить вивчення основ програмування на порталі більш ефективним, ніж при практикуванні лише онлайн формату.

Навчатися на платформі зможуть всі охочі, хто пройде нескладне вступне тестування і досяг 16-річного віку. Верхньої вікової межі не передбачено. Загальна тривалість навчання на курсі SCS - 4 місяці. Навчання безкоштовне.

У вівторок, 10 вересня варто піти до кінотеатру "Люм'єр" - тут з минулого тижня демонструють документальний фільм "Заборонений" - історія життя та боротьби Василя Стуса.  Вартість квитків - від 50 гривень. Є чотири сеанси щодня.

Опис фільму: 1965 рік. Молодий поет Василь Стус не може миритися з безправним становищем українців у Радянському Союзі та кидає виклик тоталітарній системі. Він говорить про те, про що мовчать мільйони. Незважаючи на постійний тиск і погрози, Стус не припиняє боротьбу навіть у засланні. Реальна історія нескореного поета, історія кохання і зради, людської гідності та підлості.

Також цього дня о 18:00 в Книгарні Є презентує нову книжку Ксенія Циганчук - «По той бік пам’яті».

Кажуть, чарівні казки — то не просто вигадки народів світу, а відгомін реальних подій, які відбувалися в дохристиянські часи. Зокрема й моторошних обрядів ініціації, що їх проходила тодішня молодь у хатинах-домовинах посеред дрімучого лісу… Саме на цій концепції побудований роман-горор «По той бік пам’яті» Ксенії Циганчук. Відтак на презентації письменниця розкриє світ роману, розкаже про взаємозв’язок поколінь й теорію генетичної пам’яті, за допомогою якої ми отримуємо інформацію про себе від наших предків. Під час заходу планується показ відеоматеріалів, інтерактивне спілкування та підписування книжок.

У середу, 11 вересня о 18:00 в Книгарні Є відбудеться презентація книжки Сергія Рибницького «Жовтий закон».

Недалеке майбутнє. В українській столиці стався теракт. Довкола панують хаос та анархія, на тлі яких люди шукають утілення власної справедливості. Відтак їх поглинає вир трагічного перетину приватних історій, де перед кожним постає ряд важливих питань. Чи існує межа між тероризмом і благими намірами? Чи здатні ми гуманно ставитись одне до одного та світу? Чи легко бути Богом?

«Жовтий закон» – це соціальний експеримент, що розпочався в період передвиборних «перегонів». Назву роману тримали в таємниці аж до виходу книги. Під час презентації покажемо стрім з коментарями підписників сторінки у соцмережах, буктрейлер на книгу, а також подискутуємо про те, наскільки сучасні реалії перетинаються зі світом «Жовтого закону».

Світлина від Книгарня

У четвер, 12 вересня вечір можна провести у обласній філармонії - о 19:00 тут розпочнеться моновистава у жанрі стендап "Про що мовчать чоловіки, або Дикун forever". 

Багато століть жінки задаються питанням: про що, насправді, думають чоловіки? Відповідь знайдено! Але ви дуже здивуєтесь її неоднозначності. А про що чоловіки мовчать - це взагалі окрема розмова!

"Про що мовчать чоловіки" - це неймовірна спроба коміка Роба Беккера відповісти на запитання, що турбують нас найбільше. Американський актор, а за сумісництвом сімейний психолог, настільки близько дістався істини, що його п’єса не тільки протрималась рекордний час на сценах Бродвею та Вегаса, але і була нагороджена "Olivier Awards" і навіть потрапила до сторінок Книги театральних рекордів.

Унікальна моновистава у жанрі стендап - захоплюючий монолог, в якому обіграна вся абсурдність конфліктів у стосунках. Постановка, незважаючи на легкість та веселість, переслідує важливу мету - примирення представників протилежної статі та можливість зробити їх життя хоча б трошки веселішим і гармонійнішим.

Квитки на виставу - від 150 до 300 гривень. Придбати можна тут.

Окрім того, о 18:00 в Книгарні Є відбудеться презентація темного фентезі "Аркан вовків" Павла Дерев’янка.

Рік 1845. Держава Хмельницького вистояла. Майже двісті років тут правлять виборні гетьмани та двопалатний парламент, Червона та Чорна ради, співіснують католицька та православна церкви, мова перейшла на latynku, у небі пливуть цепеліни, а серед людей живуть відьми. На захисті Українського Гетьманату стоять військо Січове, Таємна Варта і химерні лицарі Сірого Ордену, що володіють потойбічними силами…

Світлина від Книгарня

У неділю, 15 вересня о 18:00 в іванофранківському драмтеатрі розпочнеться вистава "Голоси війни".

"Голоси" - документальна вистава, яку створено в результаті трьох тижнів роботи "Театральної резиденції для бійців" - нового проекту БО МБФ "Творча Криївка". В її основі - особисті історії бійців-учасників проекту, їх Ви й побачите на сцені Франківського драмтеатру.

Вартість квитка - 150 гривень. Купити можна тут.

 

Також щонеділі в Івано-Франківську проводять безкоштовні тематичні екскурсії містом. До них можуть долучатися всі охочі, головне - завчасно прийти, аби не розпочали без вас. 15 вересня відбудеться безкоштовна екскурсія «Третє місто Галичини». Гід – Богдан Семків.

Збір групи о 12.00 год. біля обласного краєзнавчого музею (перед міською Ратушею).