Євангеліє — не з музею


Якби ж то вони вміли читати... Маю на увазі першу українську книгу — «Апостол» Івана Федорова, яка була знайдена в Януковича в «Межигір’ї». Генпрокурор Пшонка також виявився «поціновувачем» сакрального мистецтва. Зокрема, російського напрестольного Євангелія, яке знайшли в його маєтку.

В нашій області цей випадок наробив багато галасу, бо повідомили, що нібито Євангеліє — з Івано-Франківського краєзнавчого музею. Приводом для цього став опис стародруку на офіційному бланку управління культури Івано-Франківської ОДА.

Та, як пояснив завідувач відділення реставрації Валерій Твердохліб, до них стародрук не має жодного стосунку.

Зрештою, на святій книзі не було якогось реєстраційного номера, котрий би вказував, що вона є на обліку в цій установі. Інша річ, що сюди приносять різні старовинні речі на експертизу. Причому працівники музею не зобов’язані випитувати у людини, звідки вона взяла річ.

Наприклад, ми знайшли в інтернеті інформацію про Євангеліє 1914 року випуску. Його вартість — 72 тисячі гривень. Скільки може коштувати стародрук, випущений Московською синодальною друкарнею накладом лише в 2 000 екземплярів у 1862 році,  можна лише здогадуватись.

На думку завідувача відділення реставрації, ця книга — з якоїсь приватної колекції. На 30-й сторінці Євангелія значиться, що воно належало якомусь священикові Яворському. Ми запитали у пана Твердохліба, хто звернувся до музею з проханням експертизи. Адже описовий лист датовано 2013 роком. Конкретної відповіді не отримали. Зрештою, всіх не запам’ятаєш.

Та пригадалося, що чотири роки тому в області діяв злодій з Полтавщини, котрий обкрадав церкви і котрого передусім цікавили стародруки. Він вчинив 
12 крадіжок на Прикарпатті і ще 10 — на Буковині. Частину викрадених книг вилучили, в тому числі й з приватних колекцій та антикварного магазину в Харкові.

Правоохоронці також зверталися до експертів з метою встановлення історичної цінності цих видань. Щоправда, завідувач відділення реставрації краєзнавчого музею не був задіяний у цьому процесі. Цілком можливо, що Євангеліє, яке знайшли у Пшонки, жодного стосунку до тих подій не має.

Галичина