Фейкове звільнення полонених: злий жарт може бути частиною стратегії Кремля


Безсонна ніч і день розчарування – Кому вигідно розповсюджувати фейки про обмін полоненими і чи відбудеться він насправді російські ЗМІ почали розганяти інформацію про те, що нібито бранців Кремля от-от привезуть в Україну або й уже привезли.

Вона виявилася неправдивою, йдеться в сюжеті ТСН.

Першими заголовки з великими червоними літерами оприлюднили російські ЗМІ, але й українські не пасли задніх. Інформацію про обмін перепостив навіть новопризначений генеральний прокурор Руслан Рябошапка. Це була остання крапля – ажіотаж здійнявся негайно. Аеропорт "Київ", аеропорт "Бориспіль", військовий аеродром "Гостомель" – серед ночі журналісти чатували на всіх найближчих до столиці летовищах.

В Офісі президента офіційно спростували чутки про повернення бранців Кремля до України. На Банковій обіцяють обов’язково повідомити, коли взаємне звільнення завершиться. Інформацію, що українців звільняють, першими почали публікувати російські медіа, а ближче до ранку навіть з'явилися заголовки начебто "полонені вже у Києві".    

Далі – більше: близько 9:00 ранку на злітну смугу аеропорту "Київ" сідають два військові літаки. В цей же час до зони прильоту прямують рідні військовополонених моряків – батьки Василя Сороки і тітка Михайла Власюка. Вони зірвалися серед ночі, коли в інтернеті прочитали про обмін. "У нас немає інформації. Нічого конкретного не сказали", - запевнив батько військовополоненого моряка Віктор Сорока. "Я вас дуже прошу, будь ласка, поки залиште батьків у спокої. Просто зрозумійте: це дев’ять місяців страждань", - каже радниця командувача ВМС України Вікторія Христенко.

В цей момент на сторінці Офісу президента у фейсбук з’являється спростування: "Процес взаємного звільнення утримуваних осіб триває. Інформація про його завершення не відповідає дійсності. Вже не вперше ми бачимо інформаційний хаос, спричинений посиланням на непідтверджену інформацію та численні "джерела". Ми закликаємо розуміти наслідки дезінформації".

Але журналісти розходитись не квапляться – на злітній смузі аеропорту ТСН побачила літак, що належить Віктору Медведчуку. О 10:00 ранку до нього під’їжджає машина, з неї виходить кум Путіна разом із соратником Вадимом Рабиновичем. Вони сідають на борт, охоронці за ними заносять речі, схожі на одяг. Літак одразу ж підіймається в небо. На радарі видно, як літак сідає спочатку у білоруському Гомелі, а потім – у Москві.

Пообіді стає зрозумілим, що Медведчук у російській столиці відвідував в СІЗО "Лефортово" українських бранців Станіслава Клиха і Миколу Карпюка. Чи стосується це якось звільнення і чи прискорить обмін – невідомо. Але журналісти вже припустили, що весь сьогоднішній ажіотаж навколо полонених може бути спецоперацією Кремля. Розслідувачі з Bellingcat пишуть, що Росія намагається виторговувати в України ключового свідка у справі збитого малайзійського Boeing – Володимира Цемаха. І для ліпшого результату Кремль створив в Україні штучний запит на негайний обмін. Він виявився суцільним обманом, але ймовірність того, що звільнення бранців таки відбудеться, досі є.