Франківський безхатько, що "помер", хоче відновити паспорт та піти на роботу


Мешканці багатоповерхівки по вулиці Марійки Підгірянки вже чотири роки скаржаться на неохайного сусіда. Чоловік, що мешкає під сходами вже так допік сусідам, що вони звернулися до представників "Муніципальної варти".

Про це йдеться в сюжеті "Надзвичайних новин".

"Коли він вип’є, топогрожує людям фізичною розправою, матюкається, у двері деколи стукає, кричить", – розповідає головний інспектор "Муніципальної варти" Микола Ванченко.

У цьому будинку його знають давно, до того, як облаштувати  житло під сходами, Яків, до речі, прапорщик й афганець, разом з дружиною та донькою жив у квартирі на першому поверсі. Згодом він поїхав на заробітки, а невдовзі жінка повідомила, що чоловік помер.

"У 2008 році він поїхав у іншу область працювати. Його дружина написала заяву, що він пропав безвісти, після чого було знайдено невідомий труп, який вона опізнала як свого чоловіка Мокрицького", – розповідає головний інспектор КП "Муніципальна варта" Андрій Кабанов.

Як грім серед ясного неба Яків з’явився за кілька років. Дружина ж до того часу встигла виписати чоловіка з квартири та й сама померла. А донька свого "воскреслого" батька навіть на поріг не пустила.

Сусіди кажуть, що чоловік доньку з дружиною бив, тому для доньки Яків – чужа людина.

Квартира, де колись жив Яків, давно зачинена. Сусіди кажуть, що донька давно переїхала до свого співмешканця. І де живе зараз - невідомо.

Сам Яків з під’їзду з’їжджати не збирається. Каже, що нема куди. Єдиний документ, який в нього лишився, – це свідоцтво про власну смерть.

Прожити чолвоікові допомагає сміття.

"Сміття допомагаю сусідам відносити. Отримую за це невеличку копійку",- каже Яків.

Чоловік хотів би відновити анульований паспорт, але не має на це грошей. У міграційній службі кажуть, що готові допомогти безхатьку, аби в нього самого було бажання.

"Якщо в людини буде рішення суду, щоб анулювати актовий запис по смерть,  він отримає свідоцтво про народження або витяг, і ми на основі тих документів зможемо відновити паспорт громадянина України", – зазначає заступник керівника управління Державної міграційної служби Прикарпаття Орест Рудницький.

Після оформлення паспорта "воскреслий" Яків хоче оформити собі пенсію. А в подальших планах піти на роботу. Чоловік все ж не втрачає надії орендувати житло і розпочати нове життя.

До теми: Чудесне воскресіння: Франківськом ходить чоловік, який "помер" десять років тому​