Гриби з-під снігу: На Прикарпатті відкрили сезон збору боровиків


На Прикарпатті навіть взимку не закінчується сезон "тихого полювання". Правда, щоб знайти боровики, треба піднятися високо в гори.

"Так, я йду за грибами. І я їх зараз знайду. Дивіться сюди, мої друзі, які грибочки ростуть зараз, взимку, в лісі" - це відео грибника Юрія викликало величезний ажіотаж в соцмережах, йдеться в сюжеті "Україна".

Ось ці грибочки Юрій знайшов напередодні. Беріг до приїзду знімальної групи в морозилці. Тепер разом з нами вирушає в гори. І буквально через кілька хвилин – перша знахідка.

Юрій розповідає, що шукати гриби треба вміти. Біологи сенсації в цьому не бачать, але пояснили, звідки посеред зими беруться гриби.

"Це досить часто трапляється, коли тепла волога осінь і гриби плодоносять, потім йде похолодання, випадає сніг, і, власне, гриби виявляються під снігом. Грубо кажучи, вони, як в холодильнику або в морозильній камері", – каже Андрій Заморока, кандидат біологічних наук.

Втім, є гриби, які дійсно ростуть взимку. Гливу на дереві у власному саду Юрій вирощував цілих чотири місяці. Не завадили ані сніг, ані морози.

"Ого, вона не маленька, дивіться. Гливу можна їсти сирою, але не рекомендую. У неї повністю нормальний смак", – каже Юрій Соломченко, грибник.

Знайдені взимку гриби від осінніх нічим не відрізняються. Вони такі ж ароматні і без черв'яків. До речі, готувати з них можна теж все, але найкраще йдуть на грибний суп або соус.