Кримінальна історія: чотирилапі поліцейські


Важко сказати, коли люди почали використовувати собак для охорони спокою і порядку. Відомо, що ще давні римляни навчали їх нести прикордонну службу, а в середні віки чотирилапі охоронці стерегли полонених. Ідея використовувати собак у жандармерії Австро-Угорщини, до якої тоді належала й Галичина, з’явилася ще у 1896 році.

В «Щорічнику австрійської жандармерії» з’явилася стаття професора Ганса Ґроссе, який писав, що собака може стати незамінним помічником жандарма у справі пошуку злочинця та охорони від неочікуваних нападів. Однак активно залучати чотирилапих помічників до своєї служби австрійські жандарми почали тільки перед Першою світовою війною, пише Західний кур'єр.

У нас немає відомостей про стани­славівських поліцейських собак того часу, однак достеменно відомо, що поліція Стани­славова активно використовувала їх у між­воєнний період. Тоді у місті навіть була чотирилапа «зірка» – поліцейський пес на кличку Містр, на рахунку якого була не одна успішно розкрита справа.

Так, у травні 1926 року пограбували стодолу місцевого жителя Юзефа Дудки, що мешкав на вул. Начельній (тепер частина вул. Вовчинецької). Непроханий гість виніс велику бляшану бочку, в якій містилося 25 кг смальцю та кілька кілограмів копченої полядвиці й ковбаси.

Оскільки злодій залишив після себе помітні сліди, до справи вирішили залучити Містра. І він не підвів! Без жодного вагання пес привів поліцейських до будинку такого собі Станіслава Татунчака на вул. Вовчинецькій. Припертий до стінки, Татунчак змушений був зізнатися у крадіжці й повернути винесений харч, який він ховав у стодолі, прикритий соломою. Любителя жирних смаколиків було покарано.