Маршрут вихідного дня: Чому франківцям варто поїхати в Унівську лавру


Свято-Успенська Унівська Лавра – один із чотирьох в Україні і єдиний в УГКЦ монастир, що має статус лаври, найбільшого, найзначущішого монастиря.

Бліц-Інфо розпочинає нову спецтему – маршрут вихідного дня. Кореспондентки видання розкажуть про цікаві місця куди варто поїхати, чим вони особливі, що там можна побачити і як добратися.

І першою на нашому шляху стала Свято-Успенська Унівська Лавра. Невелике село Унів знаходиться в Перемишлянському районі на Львівщині.

Історія Унівської лаври

Монашу обитель заснували наприкінці XIII ст. На початках монастирем опікувалися правителі Галицько-Волинської держави. У середині XIV ст. його новими опікунами стали православні литовські князі з роду Гедиміновичів. 1549 р. монастир спалили татари. Після пожежі шляхтич Олександр Ванько Лагодовський розпочав будівництво оборонної мурованої церкви, яку заклав на цілющому джерелі. За переказами, шляхтичу, який занедужав на хворобу ніг, приснилася Богородиця і сказала шукати цілюще джерело в лісі. Коли Лагодовський омив ноги й видужав, він побудував над джерелом оборонну церкву з укріпленнями.

В часи Австрійської імперії Унівський монастир був закритий. Ініціатором відродження чернечого життя в монастирі був митрополит Андрій Шептицький, в 1898 році обитель отримала статус лаври, тут знову оселилися монахи Студійського уставу. За радянських часів монастир використовували як табір для католицького духовенства, далі організували притулок для душевно хворих людей. У 1991 році влада повернула Унівський монастир монахам-студитам.

Що цікавого можна побачити

Перше що кидається в очі, коли потрапляєш на територію лаври – це в'їзна брама та частина давніх оборонних укріплень.

Археологи продовжують розкопки

Загалом монастирський комплекс складається з кількох споруд:

  • мурованого храму Успіння Пресвятої Богородиці, що датується серединою 16 століття
  • музею-будинку митрополита (20-ті роки 19 століття)
  • музею старовинних ікон
  • дерев’яного храму Блаженних Леонтія і Климентія (2008 рік)
  • реколекційного будинку на 40 місць

Тож коротко розкажемо, про цікавинки кожної з них. Храм Успіння Пресвятої Богородиці зараз частково знаходиться на реставрації, втім тут відправляють Літургії і впускають паломників. Красу і величність цього храму важко описати словами, це потрібно побачити на власні очі.

В церкві панує особлива атмосфера

При вході музей, є монастирська капличка. Тут знаходиться копія Туринської плащаниці, молитва «Отче наш…» арамейською мовою (як її молився Ісус), копія Чудотворної Ікони Матері Божої, та інші реліквії.

Також при вході можна домовитися про екскурсію, яку проведе один з монахів обителі. Вартість квитка – благодійний внесок.

Сам музей, за словами монахів заснований у 1998 році. Розташований на другому поверсі монастиря Святоуспенської унівської лаври. Експозиція музею розміщена у семи залах. Під час екскурсії монах показує кожен з них і розповідає про найцінніші експонати.

"Серце", яке розміщене при вході в музей

У першому залі представлені меблі й особисті речі Климентія та Андрея Шептицьких, портрети, іконописні роботи монахів-студитів, монастирські речі довоєнного періоду.

На цьому ліжку колись спав Митрополит Андрей Шептицький

В сусідньому залі можна побачити експонати часів підпілля греко-католицької церкви. За словами екскурсовода, частину цих речей мешканці самі принесли, коли монастир відновили.

Рухаємося далі. У двох наступних залах розміщені експонати XVII-XIX ст. На одній з полотняних ікон зображено Успіння Пресвятої Богородиці, на іншій — Архангел Михаїл, Старозавітня Трійця та жертвоприношення Авраама (приблизно — 1605 р.).

У ще одному приміщенні знаходяться неймовірно цікаві фрагменти старовинних іконостасів та вівтарів.

В ще одному залі розташована збірка антимінсів — 300-літній період церковної історії УГКЦ. Як розповів монах, антимі́нс —це посвячена хустина із зашитою частинкою мощів святих. Вони з'явилися тоді, коли потрібно було правити Літургію поза храмом, у похідних умовах.

Кожен антимінс унікальний і присвячений для певного храму

Також в музеї є кімната, де експонуються ікони хатнього типу, старовинні підсвічники, кераміка, килими.

Привертає увагу і виставковий зал "Пам'яті Ювеналія Мокрицького", священика, який розписав стіни тутешнього храму та намалював копію чудотворної ікони Богородиці. Тут розміщені ікони та рисунки митця з різних частин світу, особисті речі та інші цінні реліквії.

У коридорах розміщені археологічні знахідки, з розкопок на території монастиря.

На подвір’ї музею також є багато чого цікавого. Зокрема копія надгробку з могили відбудовника монастиря князя Лагодовського – скульптура вояка в лицарських обладунках, що спочиває на ліжку.

Копія надмогильної плити Ладовського, який похований на території монастиря

Оскільки Унівська Лавра будувалася, як справжня середньовічна фортеця  – досі збереглися непробивні мури, бійниці та оборонні вежі.

Мури вражають своєю могутністю

Зовні, біля оборонної стіни знаходиться цілюще джерело про яке йдеться в переказах.

Поруч дерев’яний храм Блаженних Леонтія і Климентія та реколекційний будинок.

Храм Блаженних Леонтія і Климентія

Також від монастиря можна піднятися на Чернечу гору, де сьогодні розташований монаший цвинтар. Колись тут було городище ІХ ст. Володимирів град, від якого збереглися так звані Володимирові вали. За теперішнім кладовищем відкрито фундамент давнього храму, також тут можна оглянути хрести та надгробки, що датуються XVII ст. Трохи далі на горі біля прапора розміщено криївку.

На території лаври є кафе де можна поїсти та випити кави чи чаю. Ціни до речі досить демократичні.

Як добратися

Львівська область, Перемишлянський район, с. Унів

Як доїхати з Івано-Франківська:

  • можна їхати власним авто – по трасі Н09 і Т1417 (GPS: 49.72295  24.595098), дорога займе близько 1.20 год.
  • автобусом Івано-Франківськ-Перемишляни, а з Перемишлян попутками до автостанції Унів. Від автостанції пройти приблизно 200 м дорогою вперед до Унівської лаври.