Мешканці Старобогородчанської ОТГ виступили проти створення опорної школи


Раціональне використання бюджетних коштів та створення якісної освітньої мережі надасть можливість покращити матеріальну базу в освітніх закладах.

Саме про це йшлося на публічній консультації із заінтересованими сторонами, яку організувала громадська організація “Центр UA” в Старобогородчанській ОТГ. 

Створення опорної школи у Старобогородчанській громаді дає перспективу розвитку шкіл та оснащення класів відповідними матеріалами. Крім того, достатня кількість учнів в класах зможе підвищити їхню конкурентоспроможність. Учасники консультації намагались вирішити, як оптимально провести реформу, щоб зберегти робочі місця для вчителів після оптимізації шкіл та забезпечити учнів необхідними ресурсами.

Так, голова Старобогородчанської ОТГ, Ярослав Здерка, запевнив всіх присутніх, що після оптимізації шкіл жодну з них не закриють і якщо з’являться зекономлені кошти, то вони підуть на ремонт доріг, якими щодня їздитиме шкільний автобус.

Водночас на думку директора Гринківської школи Володимира Моноровича, школи громади зараз функціонують достатньо добре, тому не потрібно жодних нововведень.

“Не потрібно нічого міняти. Не потрібно нічого скорочувати та створювати нового. Фінансові проблеми має вирішувати сама влада”.

Але за словами керівника відділу освіти, соціального захисту населення, культури, молоді та спорту Олі Близнюк, оптимізацію шкіл все ж таки необхідно провести, оскільки в опорній школі можна створити найбільш сприятливе конкурентне середовище для розвитку вмінь дитини.

Утім, цю думку поділяють не всі. Більшість учасників консультації негативно відгукнулися на пропозицію створення опорної школи, зокрема батьки не хочуть віддавати своїх дітей на навчання в сусіднє село. Як вони вважають, з дітей насміхатимуться, вчителі не будуть належно оцінювати їх, а через погане сполучення у сусідні села досить важко добиратися.

За результатами публічної консультації, влада буде більш наполегливо працювати з батьками, щоб пояснити переваги створення опорної школи та розповість про успішні приклади існування таких шкіл, а також представить план розвитку громади на зекономлені кошти після проведення змін в освіті.