Міжнародний проект “освіта для сталого розвитку в дії”


З 4 по 6 вересня міжнародні тренери зі Швеції та Угорщини навчатимуть мешканців Івано-Франківська веденню сталого домогосподарства.

В Івано-Франківську продовжується апробація міжнародної освітньої програми для дорослих “Стале домогосподарство”, учасники якої – екокоманди – навчаються навичкам сталого стилю життя та працюють над зміною своєї щоденної поведінки щодо раціонального використання ресурсів планети.

4 – 6 вересня за участі міжнародних тренерів-експертів з Угорщини та Швеції відбудуться навчальні тренінги для лідерів (коучів) 25-ти екокоманд, що будуть здійснювати завершальний етап апробації програми “Стале домогосподарство”.

Серед учасників екокоманд – представники ОСББ, підприємці, викладачі, домогосподарки та пенсіонери.

Окрім навчання, міжнародні тренери представлять досвід освоєння програми іншими європейськими країнам, зокрема Угорщиною, де наразі цей проект успішно реалізується серед місцевих громад.

Журналісти матимуть змогу стати безпосередніми учасниками інтерактивних тренінгів; детальніше ознайомитися із завданнями програми в регіоні та дізнатися про перші результати апробації програми; поспілкуватися з керівниками програми в Україні та міжнародними тренерами-експертами, а також з лідерами екокоманд.

Участь у заході візьмуть: міжнародний тренер програми, генеральний секретар міжнародної неурядової організації “Глобальний план дій” (GAP, Швеція) Мерелін Мелманн, національний тренер “EcoТeam Program” в Угорщині Еріка Карман, науковий керівник проекту в Україні Олена Пометун, координатор програми “Стале домогосподарство” Галини Гупан.

Адреса проведення заходу: вул. Чорновола, 130 (Івано-Франківський обласний інститут післядипломної освіти).

Увага представникам ЗМІ!

Акредитація на захід обов’язкова, триватиме з 3 до 6 вересня за тел. 097-674-98-91

Контактна особа: Олена Харченко

Навчальні тренінги триватимуть впродовж трьох днів: 4 вересня – з 10:30 до 17:30, 5 та 6 вересня – з 9:30 до 18:00 (з перервами на обід – з 13:00 до 14:00).

Додатково:

Після навчання коучів впродовж вересня буде сформовано 25 нових адаптаційних екокоманд, що здійснюватимуть завершальний етап апробації програми, після чого у січні 2014 року розпочнеться її масштабна реалізація у всьому регіоні.

Програма “Стале домогосподарство” реалізується у рамках міжнародного проекту “Освіта для сталого розвитку в дії” українською неурядовою організацією “Вчителі за демократію та партнерство”, міжнародною неурядовою організацією “Глобальний план дій”, (GAP, Швеція) та за підтримки Агенції з питань міжнародного розвитку SIDA (Міністерство закордонних справ Швеції).

Вона є унікальною ініціативою у галузі неформальної освіти для дорослих, яку було розроблено членами GAP з Голландії та США. У Європі програма діє з 1990 року й відтоді поширилася на багато інших країн.

В Україні Івано-Франківська область стала першою для впровадження "Сталого домогосподарства". Очікується, що впродовж трьох років, 2013-2015, програмою буде охоплено близько 1 тис. домогосподарств регіону, тобто понад 3 тис. осіб.

Взяти участь у програмі можуть усі охочі та не байдужі до ідей сталого розвитку громадяни віком від 18 років. Учасники об’єднуються в екокоманди – групи, що складаються з 6-8 осіб. Їх навчання проходить у форматі щотижневих зустрічей, своєрідного “гуртка за інтересами”, за підтримки  ведучого – коуча.

Впродовж 2,5-3 місяців команди у повсякденному житті, використовуючи спеціально розроблений посібник, практично застосовують поради програми щодо: енергозбереження, скорочення відходів, сортування сміття, зменшення водокористування, стежать за безпекою своєї оселі тощо. При цьому перед та після освоєння кожної теми екокоманди проводять аудити, що дозволяють відстежувати зміни у повсякденному стилі життя.

Як показує досвід закордонних колег, екокомандам вдається досягти високих результатів в збереженні ресурсів: в середньому на 20-40% зменшити кількість відходів, на 15-20% скоротити використання чистої води на господарські потреби, на 7-15% знизити споживання електроенергії.

Впродовж травня-липня 2013 року відбувався перший апробаційний період програми в Україні, під час якого шість груп волонтерів з  Івано-Франківська на власному досвіді освоювали стале домогосподарювання.

*Сталий розвиток забезпечує потреби теперішніх поколінь, не ставлячи під загрозу можливості майбутніх поколінь задовольняти їх власні потреби.

Сторінка проекту в соцмережі – facebook.com/stale.domogospodarstvo.