Море в Одесі: Через гниття водоростей виділяється сірководень


Нестерпний сморід та зелена вода. В Одесі у Чорному морі почали розмножуватися синьо-зелені водорості. Біологи запевняють – усе через глобальне потепління та зміну клімату.

Кажуть, це небезпечно для морських мешканців, а й купатися у морі – не радять, повідомляє 5 канал.

На аматорському відео – яхтсмени долають купу зелених водоростей. Вони розрослися на пляжі кілька днів тому. Нині ж тут – сморід, а вода вкрилася плямами.

Ірина Владиш з родиною приїхала до Одеси з Америки. Розповідає – місто залюбки подивляться, а от купатися не наважаться: “Одеса унікальна, її не порівняти ні з Маямі, ні з Каліфорнією, ні з Лос-Анджелесом. Зрозуміло, що океан чистіший. Там краще, чистіше вода, тут я навряд чи буду купатися”.

Фахівці пояснюють, плями у морі – це водорості, а від їхнього гниття утворюється сірководень, який має специфічний запах.

“Перевищення по сірководню були зафіксовані в районі Морського вокзалу і Думської площі. Вздовж усього узбережжя, від Ланжерона до 10-ї станції, лабораторія не зафіксувала перевищення гранично допустимих концентрацій”, – звітує заступник департаменту екології Одеської міськради Валентина Дацюк.

Екологи відібрали проби води на найпопулярніших пляжах міста.

“Відбираються проби на біогени, на нітрати, нітрити, фосфор, кремній та інші забруднюючі речовини. З біологами разом кооперуємося і дивимося, що відбувається в нас у морі”, – зазначає хімік Юрій Дядюренко.

Фахівці кажуть, що море почало цвісти через надлишок кисню.

“Дуже забруднене море гіптохлором, ртуть ще у великій кількості. Купатися можна, але вживаючи ті ж мідії та рапани, потрібно розуміти, що вони накопичують у собі шкідливі речовини”, – пояснює науковий співробітник Максим Чечетов.

Аномальну кількість водоростей фахівці пояснюють поєднанням трьох факторів: морська вода прогрілася до 25°С, тривалий час на морі був штиль і пройшли дощі. Біологи кажуть, що водорості призводять до загибелі мідій та рапанів. Крім того, в акваторії моря поблизу Одеси загинуло півтонни бичків, креветок і кефалі.

“Можна купатися чи ні? Я поставлю протилежне запитання: в якому стані у вас імунна система? Якщо ослаблена, я вам не порекомендую купатися навіть тоді, коли немає цвітіння”, – каже заступник директора Інституту морської біології НАНУ Галина Мінічева.

Купатися в морі чиновники справді – поки що не рекомендують. Однак не через цвітіння води, а у зв’язку з рясними дощами, які пройшли в Одесі напередодні. Мовляв, рівень забруднення зріс через стічні води та забиті зливостоки.

Втім, туристів, які приїхали до Одеси на кілька днів – ані рекомендації фахівців, ані якість морської води не лякає. Фахівці нагадують про необхідність дотримання особистої гігієни – рекомендують не вживати морську воду та приймати душ після моря.