Мости "своїми силами" та е-щоденник: Як розвиваються прикарпатські ОТГ


Сьогодні, 15 серпня в рамках «Презентації кращих практик та проєктів прикарпатських ОТГ» три громади розповіли про свої напрацювання.

Будують і ремонтують інфраструктуру усі ОТГ. Активним цей процес є завдяки коштам інфраструктурної субвенції, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.


Так, у Ланчинській громаді до цього процесу залучені мешканці. Тут своїми силами за два роки збудували два мости через річку Прут. Голова ОТГ Володимир Попович зазначає, що розв'язати всі проблеми одразу неможливо.

«Брак коштів буде завжди, але якщо це потрібно людям і з ними говорити, то вони також долучаються до спільної роботи»- наголошує Попович.

Очільник також додав, що у 2018 році у Ланчині фактично збудували 17-метровий міст через Прут, який відрізав частину селища і люди змушені були робити багатокілометровий об’їзд, щоб дістатись до центру селища.

«Громада закупила всі матеріали та організувала технічний нагляд та експертизу, а люди долучились до будівництва. Ми зекономили при цьому кількасот тисяч гривень. Цьогоріч тут перебудували старий пішохідний міст довжиною майже у сто метрів через ту ж річку. В результаті - мешканці понад 400 будинків у кілька разів швидше можуть дістатись центру селища»- пояснює голова.



Тлумацька ОТГ презентувала кращу практику впровадження медичної допомоги. За словами керівниці Тлумацького Центру первинної медичної допомоги Оксани Мельник, центр заснували з «нуля» у 2017 році. За цей час до нього долучили на обслуговування вісім сіл, які не входять у громаду.

«Ми одними з перших уклади угоду з Національною службою здоров'я України. Також ми зберегли мережу ФАПів та відкрили вісім додаткових пунктів надання медичної допомоги за межами громади. Сьогодні середня зарплата лікаря - 15 з половиною тисяч гривень»- розповідає Мельник.

Зараз центр обслуговує близько двадцять тисяч пацієнтів з укладеними деклараціями. Оксана Мельник, наголошує, що цифра коливається, але ті кошти, які надходять від НСЗУ не всі йдуть на забезпечення технічного обладнання.

У планах громади закупити ще один автомобіль, розширити денний стаціонар, створити відкриту рецепцію та впровадити телемедицину. Останнє, за її словами, дуже потрібне.

«Якщо впровадити телемедицину, буде дуже зручно. Людині на відстані зможуть передаватись дані. Це також комунікація з лікарем та вчасно врятоване життя. Є наміри у майбутньому окремо запровадити платні послуги, бо є певні можливості, які можемо використати поза межами пакету гарантованого державою»- пояснює Мельник.

А представниця Рожнівської громади Валентина Розвадовська презентувала цікаву освітню практику - впровадження «Електронного щоденника» у Хімчинському ліцеї.

«Нас підштовхнула необхідність якось комунікувати з батьками діток. 76% батьків наших учнів не бувають вдома, під час навчання. Електронний щоденник дає можливість щоденно отримувати інформацію щодо навчального процесу дитини»- ділиться представниця.

Розвадовська пояснює, спочатку проєкт запровадили у двох класах у якості експерименту. Батькам і дітям сподобалось. Тож минулого року запровадили у ще чотирьох. А з першого вересня система запрацює в усіх класах ліцею.

«Для цього поступово закупили в усі класи по одному ноутбуку, щоб вчитель міг виставити оцінки одразу після уроку. Сама програма є безкоштовною»- зауважує Розвадовська.