На Бурштинській ТЕС планують реконструювати золовідвал


У зв’язку з намірами ДТЕК Бурштинська ТЕС розпочати роботи з нарощування золовідвалів №1 та №2, керівники райдержадміністрацій провели робочу нараду, на якій основну увагу приділили питанню реконструкції золовідвалів.

У засіданні під керівництвом голови Галицької райдержадміністрації Миколи Поповича, взяли участь представники управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації, Бурштинської ТЕС, Рогатинської міськміжрайонної філії ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України», а також голови Галицької районної та Бовшівської сільської рад.

Петро Савка, начальник екологічного відділу ДТЕК БуТЕС, проінформував присутніх про складну ситуацію, яка склалася на підприємстві зі складуванням золошлакових відходів. За його словами, питання подальшого складування золових матеріалів і будівництво нового золовідвалу за останні роки багаторазово та гостро обговорювалося на всіх рівнях, але так і залишилося невирішеним.

Саме відсутність вільних ємкостей для складування золових матеріалів стало основним фактором щодо прийняття рішення про нарощування дамб діючого золовідвалу, з метою недопущення зупинки ТЕС, скорочення робочих місць та зниження рівня сплати податків.

Наголошувалося, що процедура реконструкції золовідвалу ДТЕК БуТЕС буде здійснюватися виключно з дотриманням та в рамках діючого законодавства, про охорону навколишнього середовища. Планується проходження відповідної процедури та застосування цілого ряду заходів, спрямованих на запобігання шкоді довкіллю, з урахуванням як громадських, так і виробничих інтересів.

Зокрема, передбачається:

  • закріплення зовнішніх відкосів і гребеню дамб посівом трави, а внутрішні відкоси огороджуючих і розділяючих дамб – шаром шлаку;
  • періодичний підйом рівня води відстійного ставку для покриття водою можливо більшої поверхні намитого золового матеріалу з врахуванням вимог запобігання виходу фільтраційної води на відкіс огороджуючої дамби;
  • періодичний полив території золовідвалу проясненою водою через лафетні стволи;
  • періодичний полив зеленої смуги і зовнішніх відкосів дамб золовідвалу проясненою водою з використанням поливальної машини.

З метою врахування думки громади с. Бовшів будуть проведені громадські слухання щодо оцінки впливу вищевказаної діяльності на навколишнє довкілля.

За результати засідання учасники наради дійшли згоди створити робочу групу, та здійснити виїзд на територію золовідвалів для вивчення ситуації на місці.