На Хмельниччині планують будувати нові енергоблоки АЕС. Питають думку прикарпатців


Мешканців Прикарпаття запрошують долучитись до громадського обговорення звіту з оцінки впливу на довкілля через будівництво нових блоків на Хмельницькій АЕС.

Як зазначається на сайті Івано-Франківської обласної ради, пропонується будівництво енергоблоків № 3, 4 на Хмельницька АЕС одиничною потужністю ~1000 MВт. із застосуванням реакторної установки ВВЕР-1000 європейського виробництва, яка відповідає вимогам нормативних документів України та міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Площа ділянки – 14,8 га, площа забудови – 4,5 га, радіус санітарно-захисної зони – 2,7 км навколо АЕС, радіус зони спостереження – 30 км навколо АЕС.

Будувати планують на існуючому промисловому майданчику ВП «Хмельницька АЕС», що розташований на північному заході Славутського району Хмельницької області, у 18 км на захід від районного центру м. Славута, у 100 км на північ від обласного центру м. Хмельницький, поблизу м. Нетішин.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про порядок прийняття рішень про розміщення, проектування, будівництво ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення» рішенням про провадження діяльності буде рішення про розміщення, проектування, будівництво ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення, прийметься Верховною Радою України шляхом прийняття відповідного закону про розміщення, проектування, будівництво ядерної установки або об’єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення.

Тривалість громадського обговорення становить 30 робочих днів з моменту офіційного опублікування цього оголошення. Протягом цього терміну громадськість має право подавати будь-які зауваження або пропозиції, які, на її думку, стосуються планованої діяльності, без необхідності їх обґрунтування. Зауваження та пропозиції можуть подаватися в письмовій формі (у тому числі в електронному вигляді) та усно під час громадських слухань із внесенням до протоколу громадських слухань. Пропозиції, надані після встановленого строку, не розглядаються.

На Прикарпатті громадські обговорення розпочнуться 21 лютого о 11 годині у приміщенні ОДА (вул. М. Грушевського, 21, зал засідань, 1 поверх).

Контактна особа: начальник організаційного відділу – заступник керуючого справами обласної ради Романів Любов Василівна, тел. (0342) 78-42-15

Окрім того, протягом січня – лютого плануються експертні консультації із зачепленими державами (Республіка Австрія, Республіка Білорусь, Республіка Польща) в рамках транскордонної процедури оцінки впливу на довкілля.

Детальніше за посиланням.