На Івано-Франківщині понад півсотні аварійних переправ


Переправа через Бистрицю-Солотвинську не лише веде до одного з найбільших мікрорайонів Івано-Франківська. Це основна та єдина дорога до Львова.

10 років тому під час великої повені  рух мостом перекривали. Від безвиході відновили, але капітального ремонту так і не провели, повідомляють Факти.

Під низом видно, що основа моста розсувається. Діри наскрізні. Місцями бетонну глибу укріплюють дерев’яними підпорами. Надії, що міст витримає ще одну повінь – немає.

Інший міст – через Бистрицю Надвірнянську, також гірську річку. І він також єдиний у цьому напрямку на Тернопіль. Капітальний ремонт тут, як і в попередньому, не проводили чверть століття. На мосту немає освітлення, сходи від старості розкришилися.

Визнавати переправи аварійним чиновники не поспішають, бо інших заїздів у місто немає.

На Прикарпатті негайного ремонту потребують 55 мостів. Ані ремонтувати, ані  обстежувати їх нікому. Адже з двох дослідницьких державних підприємств, які моніторили стан переправ в області, не залишилося жодного. До того ж грошей на їхній ремонт з року в рік не вистачає. Через надмірне навантаження та старість кожен рік експлуатації  – це мільйонні витрати. Або й повна руйнація.