На Прикарпатті бракує грошей на зарплату бюджетникам


Проблему браку коштів на зарплати працівникам бюджетних установ області вкотре піднімали під час сесії Івано-Франківської обласної ради.

Як підкреслив доповідач, голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Манолій Піцуряк, станом на 1 січня 2019 року заборгованість по зарплаті медикам складала 7 мільйонів 273 тисячі. З цих грошей протермінована зарплата склала 1 мільйон 15 тисяч, а 1 200 тисяч – несвоєчасно виплачена зарплата за грудень.

«Нам подають недостовірну інформацію, або її приховують. Бо дані, які нам подали на минулу сесію про стан заборгованості зарплати, вони не відповідають фактичній ситуації. Станом на 1 травня заборгованість в області складає 41 мільйон 459 тисяч. Станом на 1 червня заборгованість буде складати 56 мільйонів 283 тисячі, на 1 липня – 73 мільйони 605 тисяч, на 1 серпня – 91 мільйон 677 тисяч. Потрібно щось робити, бо люди не можуть сидіти без зарплати. Це питання я піднімаю щоразу, бо мені як медику, воно болить», - зауважив депутат.

Відтак, свободівець закликав депутатських корпус проголосувати за звернення до Кабміну та парламенту, аби у Києві переглянули показники держбюджету та збільшили розмір освітньої та медичної субвенцій. При тому, врахували потребу в коштах для Івано-Франківської області в сумі 243,6 млн. гривень.

На це депутатка Ольга Галабала поцікавилася, як в області відбувається оптимізацію ставок медпрацівників. Адже на попередніх сесіях вже говорилося, що зарплати у 0.25 та 0.50 суттєво витягують гроші на податки, бо ЄСВ з них стягуються, як з цілої ставки.

«Ми оптимізовуємо все, що можна, не даємо надбавки, відправляємо у відпустки. Аби ви розуміли, у 95-році у нас було 700 тисяч ліжок, а зараз близько 300 тисяч. Тому не дивіться в кишеню тим, хто отримує тих нещасних 2 -3 тисячі гривень і ще ті не виплачують. Бо від нас закордон втечуть ще й ті медики, що залишилися. У таких умовах ніхто не буде робити, виїдуть у Польщу і Чехію», - відповів на це Піцуряк.

Його підтримав депутат облради Василь Попович, закликавши депутатів серйозно сприймати це питання.

«Люди ходять на роботу, а не можуть вчасно отримати зарплату і не знають, що казати своїм дітям. Так не має бути», - впевнений Попович.

Святослав Никорович також зауважив, що медикам бракує не тільки коштів на зарплати, а й техніки. Хоча в умовах медреформи працювати без комп’ютера вже неможливо, бо всі дані потрібно внести в єдину базу.

Голова фракції «Свобода» Михайло Королик зазначив, що ця проблема піднімається на кожній сесії, всю каденцію. І на кожній сесії депутати приймають звернення через зарплатні борги. Але проблема не вирішується з року в рік.

«Кожен з нас усвідомлює, яку важливу працю роблять медики. Тому тут нема нічого смішного, що наш колега Манолій Піцуряк не втомлюється готувати звернення з цього приводу на кожну сесію. Бо це дійсно дуже важливо. Чому таке відношення до бюджетників – медиків та освітян? Чому вони повинні випрошувати свою зарплату? Я надіюся, що чиновники в Києві зроблять висновки та більше не доводитимуть ситуацію до такого стану», - зауважив Королик.

Водночас головна фінансистка області Ірина Мацькевич запевнила, що ситуація у освіті не така критична і в них є навіть залишок.

На це голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич засумнівався у компетентності керівництва департаменту охорони здоров’я.

«Чому існують борги? Бо не надходить відповідна субвенція з державного бюджету. Чому цієї проблеми нема в освіті? Бо департамент освіти добре розраховує потребу. То тут напрошується висновок, що департамент охорони здоров’я неправильно робить розрахунки. То може потрібно піднімати питання про зняття голови департаменту? Тим більше, це не перше недопрацювання», - дорікнув голова облради.

У підсумку за звернення проголосували 67 депутатів.