На Прикарпатті через бюрократичність 11-річна дівчинка лишилася без опіки


Чиновники не можуть позбавити батька дівчинки прав на дитину. Чиновники заплуталися в законах, а страждає дитина.

Вже більше місяця 11-річна сирота з Івано-Франківська фактично залишається нічийною. Її мати померла від раку, а батько - на заробітках за кордоном. Останньою волі матері, якій батько не заперечив, було віддати доньку під опіку родичам. Ось тільки чиновники з волю батьків не вважаються. Мовляв, такий закон, - йдеться в сюжеті ТСН.

За кілька днів до смерті матір дівчинки написала, що хоче бачити сестру опікуном дочки. Вона не захотіла залишати дитину на батька, бо він пив і вів такий спосіб життя, що вона йому не довіряла. Аналогічний документ згодом написав і батько дівчинки, приїхавши з Росії на похорон.

Але коли жінка з пакетом документів прийшла в службу у справах дітей, там її навіть слухати не захотіли. Мовляв, заяви батьків мав затвердити НЕ адвокат, а нотаріус. На аргументи вони не звертали уваги. Тільки коли люди поскаржилися до прокуратури, чиновники взялися за справу. Там кажуть, що органи опіки, не розібравшись у ситуації, поспішили зробити висновок щодо тих документів. Вони повинні були їх прийняти. Але тут з'ясувалося, що віддати дитину під опіку при живому батькові, не позбавивши його батьківських прав, закон не дозволяє. А позбавити прав поки немає підстав. Тільки якщо на заробітках батько дитини геть забуде про дочку, то служба у справах дітей клопотатиме про позбавлення його батьківських прав та оформлення за тіткою дитини опікунства. До тих пір дівчинці все-таки дозволили жити з тіткою під наглядом чиновників.

Зауважимо, що в Україні чиновники часто розлучають рідних людей. Наприклад, у Херсоні багатодітна мати ніяк не може відвоювати у чиновників своїх дітей.