На Прикарпатті обговорили економічний розвиток громад


Щорічний форум місцевого самоврядування, організований Івано-Франківським регіональним відділенням Асоціації міст України, сьогодні відбувся в Бурштині. На захід з’їхались міські, селищні та сільські голови з усього регіону, а також представники різних проєктів та організацій, навіть гості з Польщі.

Цьогоріч темою обговорення став економічний розвиток громад, розповів виконавчий директор ІФ РВ АМУ Юрій Стефанчук. Адже сьогодні основним акцентом для міст є примноження економічного потенціалу. І тут існує два шляхи, як це можна зробити. По-перше, акумулювання внутрішнього інвестора – розвиток місцевого підприємництва. По-друге, залучити зовнішніх інвесторів, які долучаються до розвитку місцевого самоврядування в Україні. Багато міжнародних донорів дозволяють місцевим радам створювати проєкти та залучати кошти на їхню реалізацію, інформує пресслужба міського голови.

“Ми покажемо кращі практики, як це робити. Також презентуємо брошуру, створену АМУ, «База фінансових донорів». Перший напрямок такого залучення коштів – інвестування в підприємництво, другий – міжнародна технічна допомога, яку отримує не окреме підприємство, а безпосереднього орган самоврядування чи неприбуткова організація”, – підсумував Стефанчук.

У своєму виступі міський голова Івано-Франківська і голова ІФ РВ АМУ Руслан Марцінків зазначив: «Чудово, що такі форуми вийшли за межі формальностей. Адже багато проблем, які піднімаємо тут, виносяться на загальну Асоціацію міст. Наприклад, питання нічного тарифу на електрику, який уряд скасував. В результаті громади отримали значне фінансове навантаження. Також триває адмінреформа, це тема, яку варто обговорювати. Бо ми не знаємо, як будемо йти на наступні вибори органів місцевого самоврядування: як окремі міста чи вже об’єднані громади».

Крім того, він підкреслив, що для міських голів важливий обмін досвідом. Тобто створення спільних рішень для спільних проблем.