На Прикарпатті шукають охочих рятувати кажанів


Кажани в Україні занесені до Червоної книги і охороняються державою. Формально.

На практиці існує унікальний приватний центр реабілітації рукокрилих при екопарку Фельдмана (Kharkiv Bat Group). Це серйозний науковий заклад, де реабілітують та повертають тваринок до дикої природи або утримують пожиттєво, у разі інвалідності. Про це пишуть у спільноті Eco-Halych: Wildlife Rehab Реабілітація дикої природи.

Днями небайдужа мешканка багатоповерхівки Херсона виявила та повідомила Центр про двох кажанів у під'їзді. Очевидно, хтось їх потурбував (зазвичай, коли міняють вікна, обшивки балконів) і вони вийшли зі стану зимової сплячки. По суті, вони були приречені і не мали жодного шансу вижити. Але завдяки оперативним діям життя маленьких тваринок врятовані. Зараз вони в Центрі в Харкові та мають кільця з власним номером. Навесні їх повернуть до природи.

Є мрія створити в різних куточках України власні філіали реабілітаційного центру. Якщо є спеціалісти, готові розвивати цей напрям, звертайтесь до представників центру в Харкові. Якщо є активісти, які готові допомагати забирати кажанів, відправляти їх до Харкова або власноруч вигодовувати та перетримувати кажанів при постійній підтримці спеціалістів Центру в Харкові, теж повідомте про себе, будь ласка.

Навіть якщо ви відчуваєте страх перед цими тваринками і не готові до активних дій у разі загрози їхнім життям, не залишайтесь байдужими і повідомляйте, будь ласка, спеціалістам Центру.