На Прикарпатті вже привели до ладу 3/4 державних доріг


У п’ятницю, 20 грудня в Івано-Франківську розпочалося друге планерне засідання сесії обласної ради. У планах депутатів розглянути майже півсотні питань

Зокрема, депутати заслухати звіт директора Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області Василя Буджака щодо ремонту та утримання автомобільних доріг в області у 2019 році, пише Бліц-Інфо.

За словами дорожника, станом на 1 грудня було оплачено ремонт на  923,7 мільйона гривень.

«Якщо говорити загалом, то за в нас є трохи більше 1000 кілометрів доріг державного значення. За останні роки відремонтували близько 540 кілометрів, ще 200 у непоганому стані. Тож фактично відремонтувати потрібно ще 250 кілометрів, аби мати всі державні дороги у доброму стані. Якщо врахувати, що в середньому на рік нам виділяють близько одного мільярда, то потрібно ще 2-2,5 роки, аби зробити всі державні дороги. Мушу зауважити, що раніше ми лише працювали над тим, аби зробити дороги проїзними. Зараз же продумуємо інфраструктуру, розмітку, безпеку руху. Це суттєвий прогрес», - впевнений Василь Буджак.

У наступному році дорожники планують завершити всі розпочаті роботи. А головними об’єктами, за словами посадовця, буде дорога Н-18 (Івано-Франківськ — Тернопіль), об’їзд через Тисменицю та Клубівці; Р-21 (Долина – Хуст), через Вишківський перевал. Також планують відремонтувати об'їзну у Болехові.

Водночас депутати цікавилися, чи ліквідовують підрядники за гарантіями недоліки на вже відремонтованих дорогах, як визначають за пріоритетністю, які шляхи ремонтувати першими та коли очікувати ремонту на тих чи інших дорогах.

Також про ремонт доріг місцевого значення за 2019 рік депутатам розповів в.о. директора ДП «Дороги Прикарпаття» Андрій Сазанов.

«У 2019 році підрядники провели поточний ремонт  на  129,2 кілометрах автомобільних доріг загального користування місцевого значення у районах: Богородчанський, Верховинський, Городенківський, Коломийський, Косівський, Надвірнянський, Рожнятівський, Тисменицький та Болехівської міської ради. Станом на 31.10.2019 року у поточному році проведено поточний дрібний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення на суму 6 780,00 тисяч гривень. За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам відремонтовано 105,3 тисяч м 2 доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах на суму 78 252,00 тисяч гривень»,  - зачитав Андрій Сазанов.

За словами чиновника, аби відремонтувати всі дороги місцевого значення в області потрібно близько 300 мільярдів гривень.

"Зрозуміло, що їх нам ніхто не дасть, тож потрібно виходити з того, що маємо", - зауважив Сазанов.

Натомість депутати дорікнули дорожникам, що кошти розподіляють несправедливо, не погоджуючи з депутатами.

"Ремонтують дороги там, де люди перекривають дорогу. Перекидають великі кошти, таким чином позбавляючи ремонт інші населені пункти. Виходить, що ті райони, які терпеливо очікують своєї черги, з року в рік залишаються ні з чим", - зауважив голова фракції ВО "Свобода" Михайло Королик.