Нацпарк "Дністровський каньйон" розширить свої межі


30 січня Уряд підтримав Указ Президента «Про зміну меж національного природнього парку Дністровський каньйон».

«Ми включили до складу парку території, які вже є об’єктами всесвітньої природоохоронної Смарагдової мережі. Вони давно стали домівками для багатьох видів рослин і тварин, які, на жаль, стали рідкісними в межах Європи. Крім того до складу парку буде включено найбільший рівнинний водоспад в Україні  Червоноградський, який сьогодні знаходиться під великим антропогенним навантаженням через масове неконтрольоване відвідування туристами», - розповів міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

За його словами, включені в Указі територій забезпечать поєднання окремих кластерів парку, що необхідно для налагодження ефективної охорони і збереження біорізноманіття Дністровського каньйону, повідомляє прес-служба Мінекології.

Варто відзначити, що на його території живуть червонокнижні види флори і фауни серед яких них зіновать біла та подільська, ковила пірчаста, шоломниця весняна, горицвіт весняний, лілія лісова, зозулині сльози яйцеподібні, любка дволиста, ящірка зелена, мідянка звичайна, полоз лісовий, чіп звичайний, минь річковий, вирезуб причорноморський, пічкур -білопер дністровський, махаон, подалірій, бражник скабіозо вий, джміль моховий тощо.

Міністр також підкреслив, що Дністровський каньйон — один з найбільших каньйонів  у Європі,  визнаний в світі унікальною геологічною пам'яткою.  Різноманітні за походженням скелі пройшли всі геологічні та біологічні епохи і  були свідками багатьох еволюційних подій за останні 420 млн. років.

«Ця територія унікальна для пізнання етапів розвитку світу як в історичному та природознавчому контексті. І сьогоднішнє рішення - крок  зроблений для її збереження для наступних поколінь», - сказав Остап Семерак.