Непал і Китай хочуть заново виміряти висоту Евересту


Влада Непалу та Китаю домовилася разом виміряти висоту гори Еверест — найвищої вершини земної кулі, розташованої у Гімалаях на кордоні цих двох країн.

Такої домовленості сторони досягнули під час візиту в Непал голови КНР Сі Цзіньпіна 12-13 жовтня, пише Вголос з полсиланням на The Times of India.

Рішення заново виміряти висоту гори пов’язане із припущенням геологів, що гора могла стати на кілька сантиметрів нижчою або вищою після землетрусу, який був у Непалі у 2015 році.

Непал ніколи не вимірював висоту Евересту. Уряд країни оголосив такі наміри у 2017 році. Весною 2019 року на гору відправили команду альпіністів. Очікується, що вони представлять результати роботи наприкінці 2020 року.

Висоту Евересту вперше виміряла індійська експедиція під керівництвом британця Ендрю Під в 1847 році. Тоді її оцінили у 8840 метрів.

У 1950-х роках геологічна служба Індії оцінила висоту Евересту 8848 метрів. Саме ця цифра зараз вважається офіційною висотою. Водночас Китай на основі власних вимірів оцінює висоту гори в 8844 метри.