Новації-2014: підприємців «кинули», бюджетникам докинули


Щороку влада звично обіцяє «покращення», яке має нарешті настати зі вступом в дію нових законів та підзаконних актів. Досвід навчив українців, що нічого доброго від цих новацій сподіватися не варто. Навпаки, треба слідкувати за руками влади, аби принаймні знати, звідки сподіватися халепи, і подумати, як пом'якшити наслідки «покращень». Дрібні «пряники», які все ж обіцяє уряд деяким категоріям населення наступного року, загальну кризову картину економіки точно не змінять.

Підприємців обманули

Новий рік для представників бізнесу мав початися виконанням однієї з головних обіцянок Податкового кодексу - зниження ставки ПДВ до 17% і зниження ставки податку на прибуток до 16%. Втім, Верховна Рада 19 грудня, проголосувавши за зміни до Податкового кодексу (законопроект №3757 - ред.), перенесла з 1 січня 2014 року на 1 січня 2015 зниження ставки ПДВ до 17%. А ставка податку на прибуток підприємств у 2014 році буде знижена тільки на 1% - до 18%, а не до 16%, як планувалося раніше. При цьому податок на прибуток в 2015 році складе 17%, і тільки у 2016 році - 16%. Як кажуть, обіцяного три роки чекають.

Зате підприємцям далі обіцяють спрощення реєстраційних процедур. ЗУ «Про внесення змін до ПКУ щодо обліку та реєстрації платників податків», який набирає чинності з 1 січня 2014 року, передбачає скорочення термінів надання банками інформації про відкриття поточних рахунків в органи Міндоходів та отримання відповіді про постановку на облік або про відмову у взятті на облік. Також планується акумулювання інформації про перебування на обліку суб'єктів у податкових органах і про реєстрацію як платника ПДВ або платника єдиного податку на одному вебсайті. Закон також скасовує необхідність отримання свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ та єдиного податку - його замінить виписка з єдиного держреєстру. Її можна буде отримати безкоштовно протягом двох днів.

 

Витісняють готівкові розрахунки

У 2014 році не залишаться без уваги також безготівкові розрахунки. Міндоходів і Мінфін вже давно поставили за мету перевести максимум розрахунків в електронну форму. Так, з вересня 2013 року НБУ обмежив граничну суму для операцій з готівкою до 150 тис. грн. А з жовтня за відмову прийняти у споживача до оплати платіжну карту передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів. Штрафні санкції з 1 січня 2014 року почнуть застосовуватися також за неподання до податкових органів контрольно-звітної інформації РРО в електронній формі, відповідно до вимог чинного законодавства. Підґрунтям для цього став наказ Міндоходів від 1 жовтня 2013 №522 про виключення з Державного реєстру РРО моделей РРО, які не забезпечують електронну передачу контрольно-звітної інформації до органів МДС. Це означає, що підприємці повинні використовувати нові або переоснащувати наявні РРО (приєднавши до них модем), щоб передавати інформацію в Податкову.

 

Податок на нерухомість

Увести податок на нерухомість уже намагалися минулого року. Втім, неготовність фіскальних служб і деякі особливості законодавчого регулювання цього виду оподатковування не дали змоги поповнювати бюджет у 2013-му за рахунок цього податку.

У липні цього року Верховна Рада України ухвалила Закон про внесення змін дo Пoдаткoвoгo кoдексу щoдo oб'єктів житлoвoї нерухoмoсті.

Нарахований за 2013 рік податок буде сплачуватись фізичними особами у 2014 році. Окрім того, переглянуто розміри житлової нерухомості, на яку будуть поширюватись пільги. Так, пільга застосовуватиметься для власників квартир, сумарна житлова площа яких не перевищує 120 кв. м; будинків, сумарна житлова площа яких не перевищує 250 кв. м; квартир та будинків - до 370 кв. м.

Пільги зі сплати податку не надаються на об'єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності). Окрім того, будуть диференційовані ставки податку.

Для власників: квартир - не більше 1% від мінімальної заробітної плати (м.з.п), житлова площа яких не перевищує 240 квадратних метрів, 2,7% у разі перевищення; будинків - не більше 1% від м.з.п., житлова площа яких не перевищує 500 кв. метрів, 2,7% у разі перевищення; квартир та будинків не більше 1% від м.з.п., житлова площа яких не перевищує 740 кв. метрів, 2,7 % у разі перевищення. Люди, які вже сплатили податок на нерухомість у 2013 році, можуть зарахувати ці кошти на 2014 рік або ж повернути їх.

 

Спроститься реєстрація прав на нерухоме майно

З 12 лютого 2014 року реєстрація прав на нерухомість здійснюватиметься згідно з новою удосконаленою та спрощеною процедурою. З лютого громадяни зможуть подавати документи для проведення державної реєстрації поштою або кур'єрською службою та отримувати одночасну реєстрацію права власності і речових прав на підставі однієї заяви.

Також буде спрощено порядок проведення реєстрації прав на новозбудований або реконструйований об'єкт нерухомого майна, будівництво якого проводилось із залученням коштів від фізичних та юридичних осіб, а також забезпечено проведення реєстрації прав на об'єкти нерухомого майна, які були побудовані ще за радянських часів.

Окрім того, буде можливість у разі відсутності відомостей у Державному реєстрі прав на нерухоме майно, отримувати інформацію з реєстрів, що функціонували до 1 січня 2013 року. Раніше отримати таку інформацію було неможливо.

 

Народжувати треба з лютого

З 2 лютого 2012 року вступає в дію ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо скорочення кількості документів для отримання державної допомоги при народженні дитини». Щоб отримати допомогу на новонароджену дитину, потрібно буде мати при собі паспорт та свідоцтво про народження дитини. Після написання заяви всі інші документи службовці мають збирати самі.

Допомогу при народженні дитини, за цим законом, будуть надавати одному з батьків (опікуну), з яким вона постійно проживає. При цьому одноразова допомога, призначена опікуну, вважається власністю дитини.

 

Військовослужбовцям збільшать компенсації

Військовим, прикордонникам, співробітникам Служби безпеки України, Державної служби охорони, органів розвідки обіцяють збільшити компенсації в разі їхньої загибелі, отримання інвалідності або часткової втрати працездатності. Вони чи члени їхніх родин матимуть право на отримання одноразової грошової допомоги. Розмір її не може бути меншим за 70 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Максимальний розмір - 500 прожиткових мінімумів.

Також почне діяти нове положення, що встановлює порядок і розміри виплати грошової компенсації військовослужбовцям Збройних сил України за наймання ними житлових приміщень. Так, розмір грошової компенсації за наймання житла з нового року становитиме щомісяця в м. Києві не більш як 2 мінімальні зарплати, в містах Сімферополі, обласних центрах - 1,5, в інших населених пунктах - 1 мінімалку. До того ж, якщо в родині військовослужбовця буде три і більше членів родини, зазначені розміри компенсацій збільшуються в 1,5 рази. 

 

Молоді фахівці отримають підйомні

Відповідно до порядку надання одноразової адресної допомоги молодим працівникам, залученим до роботи в селах і селищах, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 11 липня 2013 року №587, з 1 січня наступного року їм виплачуватимуть допомогу в десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати. Виплати здійснюватимуть в готівковій формі.  

Щоб отримати таку допомогу, молодий фахівець повинен укласти трудовий договір на строк не менше як три роки з підприємствами, установами або організаціями державної чи комунальної форми власності, розташованими в сільській місцевості. До того ж, молодий фахівець має працювати за спеціальністю, що зазначена у спеціальному переліку, встановленому Кабінетом міністрів України (перелік таких спеціальностей подано в додатку до постанови №578 від 11 липня 2013 року).

 

З корупцією боротимуться уповноважені

Державні підприємства отримають уповноважених для боротьби з корупцією. Це передбачено постановою Кабінету міністрів України "Про питання попередження й виявлення корупції" №706 від 4 вересня 2013 року. Починаючи з нового року, керівники міністерств, інших центральних і місцевих органів державної виконавчої влади повинні створити й забезпечити функціонування підрозділів для боротьби з корупцією, в тому числі й на підприємствах державної та комунальної форм власності. Ці підрозділи, зокрема, повинні забезпечити здійснення заходів щодо запобігання корупції і її виявлення, контроль за виконанням законодавства стосовно врегулювання конфлікту інтересів, стежити за фактами невчасності подання декларації про майно, доходи, видатки і зобов'язання фінансового характеру (фінансові декларації), перевіряти такі декларації на правдивість заповнення, виявляти в них арифметичні й логічні помилки.

Антикорупційний підрозділ або уповноважена особа в разі виявлення на підприємстві фактів, що мають ознаки корупції, має проінформувати керівника підприємства й сповістити про це правоохоронні органи.

 

 

Кілька гривень для відмінників

З 1 січня 2014 року набуває чинності постанова Кабміну «Про внесення змін до Порядку призначення і виплати стипендій», якою підвищується стипендія для відмінників навчання.

Відповідно до постанови, збільшуються розміри академічних стипендій для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються на «відмінно», а також для студентів, яким призначені іменні та персональні академічні стипендії навчальних закладів. Отже, збільшуються розміри підвищення до базових стипендій для студентів-відмінників вишів І-ІІ рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста або бакалавра - з 50 до 70 гривень, а до стипендії для майбутніх бакалаврів, спеціалістів і магістрів вишів ІІІ-ІV рівня акредитації - з 85 до 120 гривень.

 

Зарплата покращиться на 83 гривні

Відповідно до проекту державного бюджету, мінімальна зарплата цього року зросте аж з 1 липня - з 1218 грн. до 1250 грн., а з 1 жовтня розмір мінімалки збільшиться до 1301 грн.

Рівень прожиткового мінімуму 2014 року КМУ пропонує підвищити у два етапи: спочатку в липні - до 1207 грн., а згодом у жовтні - до 1256 грн.

Прожитковий мінімум для дітей віком до 6 років із 1 липня становитиме 1059 грн., з 1 жовтня - 1102 грн. Для дітей віком від 6 до 18 років: з 1 липня - 1320 грн., з 1 жовтня - 1373 грн. Для працездатних осіб: з 1 липня - 1250 грн, з 1 жовтня - 1310 грн., а для осіб, які втратили працездатність: з 1 липня - 974, з 1 жовтня - 1014 грн.

 

Подорожчають алкоголь і цигарки

Недавні зміни до Податкового кодексу передбачають у 2014 році підвищення ставок акцизного податку на пиво на 35%, на сидр і перрі (без додавання спирту) - на 50%, на спирт та інші алкогольні напої - на 14%, а також на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, і збільшення мінімального акцизного зобов'язання щодо сплати акцизного податку на тютюнові вироби на 11,6%.

Марія Гаврилюк, ГК