Новини України: «ВКонтакте» досі доступний, сигарети дорожчають, а депутати - знову за старе


Заборону на російські соцмережі порушують ще частіше, ніж раніше.

Заборона на російські соцмережі порушується ще частіше, ніж раніше. Якщо раніше, щоб поспілкуватися з друзями, подивитися відео або пройти захоплюючі тести, користувачам ВКонтакте або Однокласників доводилося використовувати Тор-браузери або VPN, то зараз їм досить просто завантажити відповідний додаток. VPN в ньому вже вбудований за замовчуванням, тому морочитися зі скачуванням і установкою додаткових ресурсномістких програм користувачам більше не потрібно. Представники українських провайдерів повідомляють, що поки не знають, як протидіяти подібним програмам. З середини липня вільний доступ в «ВКонтакте» через додаток можна отримати через мобільний Інтернет або Wi-Fi. Очікується, що незабаром скандальний законопроект Порошенко, який показав свою неефективність, буде скасований.

Українська громадськість також з цікавістю спостерігає за позафракційним донецьким нардепом-мажоритарником Олександром Ковальовим, який на засіданні 10 вересня потрапив у об'єктиви телекамер активістів громадського руху «Чесно» під час так званого «кнопкодавства». Під час голосування за законопроект про імпічмент Президента він проголосував не тільки за себе, але і за іншого донецького мажоритарника Максима Єфімова. Це суперечить ст. 84 Конституції України. Подібні порушення діючий Президент України В. Зеленський обіцяв жорстко припиняти. Після публікації відео Ковальов почав погрожувати журналістам, при цьому саме кнопкодавство він заперечував. Після перегляду відео заперечувати вже було безглуздо, і він почав стверджувати, що це "невеликий гріх". Громадськість чекає, як відреагує на діяльність першого кнопкодава Ради нового скликання Президент.

В заголовки новин світу і України також потрапила інформація про подорожчання сигарет в 2,5 рази. Парламентарії планують розглянути відповідний законопроект. У разі його прийняття пачка сигарет коштуватиме близько 100 грн. Експерти стверджують, що таке подорожчання призведе до зниження доходів держбюджету. Зате доходи контрабандистів можуть вирости в 4,5 рази. Поступове подорожчання сигарет зумовлено прийнятим у 2017 році Законом, що встановлює 8-річний графік підвищення ставок акцизів на тютюнові вироби. Це повинно привести національні ставки акцизів на тютюнові вироби на території України до мінімального європейського рівня. Спочатку найвищої ціни планували досягти у 2025 році, проте новий законопроект дозволяє досягти цього вже на 5 років раніше. Експерти вважають, що тютюновий ринок просто «піде в тінь».