Ольга Балтажі: Шашки – не лише спорт


Всесвітньо відома шашкістка Ольга Балтажі підготувала не одного призера чемпіонатів різного рівня. За декілька днів її прикарпатські вихованці – Єлизавета Дружук, Костянтин Дутчак, Орест Слава, який цьогоріч став абсолютним чемпіоном світу, та Олександр Коваль представлятимуть Україну на чемпіонаті світу.

Іванофранківець Роман Залуцький – неодноразовий призер чемпіонатів України серед юнаків, очікує на присвоєння йому найближчим часом звання майстра спорту. Відповідні документи уже перебувають на затвердженні у профільному міністерстві. Є ще чимало перспективних дітей, які займаються у школі родини Балтажі. Про проблеми розвитку школи шашок розповіла сама чемпіонка, пише Західний кур’єр.

«Шашки не лише спорт, а перш за все – соціальний елемент нашого життя, – наголошує Ольга Балтажі. – Адже у країнах Заходу, де раніше, ніж ми, зіткнулися з проблемою засилля комп’ютерів та гаджетів, у яких ми просто губимо дітей, вирішили впроваджувати шашки як важливий вид занять. Є країни, у яких вони за популярністю майже на рівні з футболом. Там розроблені спеціальні програми з цього виду спорту, щоб відтягнути дітей від комп’ютерів і гаджетів. Безумовно, це дуже корисно. Я люблю говорити, що техніку можна вимкнути у будь-який момент, а свого друга не «вимкнеш». Це заохочує до самовдосконалення у разі невдачі. Також готує до того, щоб самостійно віднайти правильне рішення у скрутній ситуації тощо. Важливо і те, що шашки вчать стримувати емоції. Отже, наголошую батькам, що хоча не усі діти стануть професійними гравцями, але життєвий досвід на майбутнє отримають корисний. Не кажучи про школу, бо ті, хто займається шашками, має зазвичай і там хороші результати. Бо, насправді, шашки не такі вже й прості. Я граю багато років, а іноді мені здається, що так і не вмію».

Як розповіла Ольга Балтажі, вона та її чоловік, міжнародний арбітр і віце-президент федерації шашок України Костянтин Балтажі, протягом восьми років працювали у своїй івано-франківській шашковій школі безкоштовно, на ентузіазмі. Зараз вони працевлаштовані як тренери спортивної школи. Приміщення теж хотілося б більшого,  адже постійно там займається до півсотні дітей.

Днями відбувся сеанс одночасної гри в шашки для учнів загальноосвітніх навчальних закладів Івано-Франківська з нагоди ювілею обласного товариства «Просвіта», який організували обласна федерація шашок та родина Балтажі. На цих змаганнях ми познайомилися з  наймолодшим шашкістом і вихованцем школи Балтажі, який уже успішно представляє Прикарпаття на всеукраїнських і міжнародних змаганнях, Костянтином Дутчаком. Він змагався з декількома десятками шашкістів різного віку. Як згодом зізнався, було не так і легко.

«Шашки мені подобаються тим, що допомагають розвивати розум. Також тому, що вдається у них добре грати і навіть перемагати, –  ділиться Костянтин Дутчак. – Грати навчився ще у дитячому садочку. Зацікавило,  тому зараз займаюся грою у шашки досить часто і люблю їх навіть на рівні з комп’ютером. Завдяки змаганням, у яких беру участь, бачу різні країни, пізнаю Україну і світ».

«Ще в дитячому садку перемагав усіх – і дітей, і дорослих, – ділиться мама Костянтина – Світлана. – Вдома теж не одноразово обігравав двох старших братів і батьків. Отже, вирішили віддати сина на гурток з шашок. Там йому дуже цікаво. Особливо любить їздити на змагання. Поки що це улюблене хобі».

Коли Костянтин програє у змаганнях, то, як зізнається, не дуже журиться, адже попереду ще багато перемог. Хлопчик брав участь у змаганнях світового і всеукраїнського рівнів. На світовому рівні майже досягав призових місць. А призером чемпіонатів України ставав не одноразово.