Ошукані фірмою "Ескаватор-ІФ" франківців майже п’ять років борсаються у баговинні сутяжництва


Про шахрайську схему подвійного, а то й потрійного, перепродажу квартир ПП «Екватор ІФ» в Івано-Франківську, через яку потерпіли до півтисячі людей, «Галичина» вже писала кілька років тому. Щоб привернути увагу до своїх проблем, ошукані іванофранківці навіть вдавалися до акцій пікетування біля скандальної багатоповерхівки на вулиці Довженка в обласному центрі. Та віз і нині там – минули роки, а справа з місця не зрушила.

Нагадаємо, що 2014 року забудовник ПП «Екватор ІФ» уклав договори купівлі-продажу майнових прав з десятком потенційних покупців, запропонувавши їм придбати житло у багатоквартирному будинку на вулиці Довженка в Івано-Франківську. А відтак, як люди сплатили всю суму за свої квартири, будфірма відмовилася виконувати умови договору і вдруге продала ті помешкання – вже  іншим власникам, пише газета Галичина.

Проте й досі ошукані люди не можуть домогтися правди у визнанні їхніх майнових прав на нерухоме майно – на шляху їхніх поневірянь, образно кажучи, ще досі «й екватора не видно». Навіть попри те, що слідче управління Головного управління Національної поліції в області відкрило кримінальне провадження за фактом незаконних дій щодо заволодіння коштами посадовими особами ПП «Екватор ІФ», а одна з ошуканих покупців, зокрема Лариса Лужна, у згаданому кримінальному провадженні визнана потерпілою:

– Про аферу з квартирами ми й не здогадувалися, – розповідає пані Лариса. – Але 2014 року до нас звернулися працівники УБОЗу і повідомили, що ми ошукані ПП «Екватор ІФ», який був інвестором житлового будівництва і керівник якого втік за межі України, а головним забудовником була фірма ТОВ «ПЕРКО». Ми навіть давали оголошення, в яких просили людей не купувати квартири в означеному будинку на вулиці Довженка, тому що їх уже перепродано не раз. Сьогодні ми погрузли в судах і кримінальних, і цивільних, де  одинадцятеро нас ошуканих є позивачами. Прокуратура нас підтримує.  Але у суді опитують по одній людині – і  щораз переносять засідання. Люди змучені і зневірені. Бо за всі роки сутяжництва ще ніхто з ошуканих не домігся правди. П’ятий рік тупцюємо на місці. Хоч дехто, зокрема Світлана Фунт, таки оформив документи про право власності на свою квартиру. Але керівник «ПЕРКО» все заперечує і називає нас шахраями. За свою однокімнатну квартиру 2014 року я заплатила до 15 тис. доларів, а Світлана за двокімнатну – до 20 тис. Серед ошуканих – не лише прикарпатці. Наприклад, є жінка з міста Бережан на Тернопіллі, яка свого часу придбала за 30 тис. доларів трикімнатну квартиру і гараж. Сьогодні вона дуже хвора, помер син – все на нервах. А ошукана сім’я з Коломиї через ті обставини розлучилася – з трьома дітьми тулилися на орендованій квартирі, тож жінка вимушена була поїхати на заробітки. Я не розумію, чому справа не рухається. Ми ж не прийшли з вулиці, а купували квартири через бюро нерухомості «Авторитет», де в принципі не заперечують, що продали нам їх. Але вони чомусь мають не оригінал, а тільки копію інвестиційного договору на будівництво багатоквартирного будинку між «Екватором» і «ПЕРКО». Копія справжня, та без мокрих печаток і підписів не має для суду юридичної сили.

– Тобто все, що Ви кажете про існування інвестиційного договору між «Екватором» і «ПЕРКО», сьогодні не можна підтвердити документально?
– Так. Розумієте, якби на цьому папері (показує копію документа. – І. Л.)  були дві мокрі печатки і підписи керівників – питання було б вичерпано. Хтозна, куди пропали оригінали договору, адже правоохоронці для провадження обшуку в приміщення ТОВ «ПЕРКО», де зачинився керівник, потрапити змогли не одразу, а тільки після приїзду його адвокатів. Може, спалив? Бо документально зафіксовано, що у приміщенні було чути запах диму. Але це просто слова. А може, оригінал у власника «Екватора», який перебуває за межами країни? Хтозна.

…Ще 2015 року в публікації «Із засновника фірми-шахрая намагаються зробити одинака-відбувайла» про можливе існування оригіналу договору між ПП «Екватор» і ТОВ «ПЕРКО» заявила нашому журналістові і мати одного з авторів шахрайської схеми. Як підтвердження факту існування документа жінка повідомила, що їй пропонували викупити оригінал договору за 70 тис. доларів, а натомість гарантували «закрити справу під нуль».

P. S. Сьогодні справу за позовом до суду потерпілої Лариси Лужної на ПП «Екватор ІФ» про визнання майнових прав покупця на нерухоме майно у багатоповерхівці на вулиці Довженка в обласному центрі розглядає Івано-Франківський міський суд. За клопотанням позивача до участі у справі як співвідповідача залучено і ТОВ «ПЕРКО», і нового покупця, у власності якого, згідно з відомостями з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, і перебуває сьогодні спірна квартира.