Пенсійний фонд Прикарпаття: "Пенсії поволі, але ростуть"


Про це йшлося на засіданні колегії при начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області області 17 жовтня ц.р. під час підбиття підсумків роботи за 9 місяців 2013 року.

Нині середній розмір пенсії становить 1323 грн. супроти 1276 грн., що був у відповідному періоді минулого року.

Як зазначалося на колегії, цей ріст відбувся внаслідок проведених 7 перерахунків пенсій за різними пенсійними програмами. Безперечно, темпи низькі, але ж це відбувається в умовах економічних негативних тенденцій.

Область у цілому справилася із виконанням плану з власних надходжень до бюджету Пенсійного фонду України. Завдання виконано на 100,4%. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 93,1 млн. грн.  І це дало змогу в повному обсязі провести всі соціальні виплати.

Як відомо, у зв’язку з проведенням адміністративної реформи фунції адмністрування єдиного внеску тепер здійснюють органи Міндоходів і зборів. На колегії було ретельно проаналізовано заходи, які вживалися Пенсійним фондом для забезпечення повноти надходження коштів до бюджету Фонду і передачі функій. При цьому зазначалося, що в цілому виконання плану із джерел, за якими адміністрування залишилося за органами Фонду, склало 112,4% від плану.

Учасники колегії розглянули всі напрями роботи органів Пенсійного фонду.

Особливу увагу приділили пенсійному забезпеченню, його можна поліпшити через  виведення заробітної плати з «тіні». Певні наробки в цьому напрямі вже є. Спільно з контролюючими органами пенсійники під час перевірок з початку року виявили 1400 неоформлених найманих працівників, 1177 з них залучено до сплати внесків до Пенсійного фонду. З легалізованої заробітної плати до бюджету Фоду надійшло 308,5 тис. грн.  Органи Пенсійного фонду взяли на контроль та інформують правоохоронні органи про тих платників, які проводили нарахування заробітної плати на рівні або менше мінімального розміру. І це вже дало позитивні результати. Порівняно з початком року кількість найманих працівників, які отримували нижчу від мінімальної платню, скоротилася з 33346 до 25009 осіб, тобто на 25%.

В основі подальших зусиль, наголосив очільник Пенсійного фонду області Анатолій Назаров, аналізуючи роботу Фонду,  мають бути пошук і задіяння невикористаних резервів, активізація співпраці з органами влади та місцевого самоврядування, правоохоронними органами з метою забезпечення завдань з практичної реалізації принципів Президентської соціальної політики, що покладає на працівників органів Фонду відповідальність за якість обслуговування, виконавських дій.

На фото: начальник головного управління Пенсійного фонду України в області  Анатолій Назаров аналізує стан роботи органів Фонду за 9 місяців 2013 р.