Прикарпатські енергетики закликають споживачів бути уважними з обігрівачами


Зі зниженням температурних показників в осінньо-зимовий період, зростає кількість пожеж через необережне використання електрообігрівачів та опалювальних приборів, їхню несправність, короткі замикання внаслідок перевантаження електромереж тощо.

У прагненні захистити своїх споживачів та мережі електропостачання від аварійних ситуацій, в АТ «Прикарпаттяобленерго» закликають споживачів дотримуватись елементарних правил пожежної безпеки.

Часто до короткого замикнення і пожежі призводить перевантаження електромережі в результаті одночасного включення в мережу, особливо в одну розетку, декількох електроприладів.

З метою уникнення перевантаження, не рекомендується вмикати одночасно побутові електроприймачі значної потужності. Також забороняється застосування саморобних некаліброваних плавких вставок в запобіжниках електричного струму. Енергетики наголошують, що найбільшу кількість пожеж спричиняють саме вони.

Окрім того, електронагрівальні прилади, телевізори, радіоприймачі, інші побутові електроприлади й апаратура слід вмикати в електромережу тільки за допомогою справних штепсельних вилок та електророзеток заводського виготовлення. А застосовуючи електрообігрівачі, перш за все слід перевірити справність електропроводки, щитка, розеток та штепсельних вилок приладів.

Особливу увагу енергетики звертають на ряд рекомендацій, які допоможуть запобігти виникненню пожежонебезпечних ситуацій.

А саме забороняється:

 застосовувати для опалення приміщення нестандартне (саморобне) електронагрівальне обладнання або лампи розжарювання;

 підвішувати світильники безпосередньо на струмопроводи, обгортати електролампи та світильники папером, тканиною або іншими горючими матеріалами, експлуатувати світильники зі знятими плафонами (розсіювачами);

 використовувати вимикачі, штепсельні розетки для підвішування одягу, інших предметів; заклеювати електропроводку шпалерами або горючими тканинами.

 використовувати побутові електронагрівальні прилади (праски, чайники та інше) без негорючих підставок;

 користуватися пошкодженими електророзетками, відгалужувальними та з’єднувальними коробками, вимикачами;

 застосовувати кабелі та проводи з пошкодженою ізоляцією;

 залишати без нагляду на виході з приміщення або квартири ввімкнені в електромережу нагрівальні прилади, телевізори тощо.

Із настанням пожежонебезпечного осінньо-зимового періоду 2018-2019 року АТ «Прикарпаттяобленерго» закликає споживачів бути максимально уважними та обережними з використанням обігрівальних приладів, адже в більшості випадків причиною виникнення пожеж є недбалість та нехтування правил пожежної безпеки.

Енергетики нагадують: у випадку виникнення аварійних ситуацій, пов’язаних з електропостачанням, слід телефонувати на цілодобову телефонну лінію Кол-центру 0 800 50 40 20 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів на території України).