Прикарпатські земельники знайшли порушень на 7,3 мільйони гривень


З початку поточного року фахівці Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області здійснили 79 перевірок на території області, із них – 7 перевірок суб’єктів господарювання відповідно до річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру на 2019 рік.

При  цьогоріч  здійсненому контролю за дотриманням вимог земельного законодавства виявлено 29 порушень, 17 осіб та 4 суб’єкта господарювання притягнуто до відповідальності згідно вимог чинного законодавства. Про це пише прес-служба управління Держгеокадастру в Івано-Франківській  області.

Упродовж 2018 року, державні інспектори Управління контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області провели  1300 перевірок з питань дотримання земельного законодавства на землях загальною площею 27 984 га. В результаті здійснення заходів державного контролю на території Івано-Франківської області було виявлено 410 порушень земельного законодавства.

За результатами цих перевірок нараховано 7 360 000 грн шкоди, в тому числі державі завдано шкоди на 7 108 000 грн, 250 000 грн – шкода завдана приватним особам.

Причому, за виявленими правопорушеннями, державні інспектори Управління з контролю за використанням та охороною земель зазначають, що значною проблемою на Івано-Франківщині залишаються:

– самовільне зайняття фермерами та фермерськими господарствами земельних ділянок державної чи комунальної форми власності;

– використання земельних ділянок приватної форми власності в комерційних цілях без зміни цільового призначення;

– зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без отримання спеціального дозволу, під час початку ведення будівництва.

За результатами інспекторського впливу до державного бюджету у добровільному порядку порушниками сплачено  882 000 грн до місцевих та державного бюджету, що є дуже малим показником відносно до нарахованої шкоди та заподіяної державі внаслідок вчинення порушень земельного законодавства.

Тому, щодо інших порушників матеріали передано до прокуратури та правоохоронних органів для здійснення відповідних заходів, а також відшкодовується в примусовому порядку Юридичним управлінням Держгеокадастру в Івано-Франківській області.

Наразі, в судовому порядку оскаржуються 115 справ про адміністративні правопорушення на загальну суму 3 023 000 грн, 30 матеріалів передано до органів прокуратури з метою примусового стягнення шкоди на загальну суму 900 000 грн, що завдана державі та повернення самовільно зайнятих земельних ділянок.

Порушень, що мають резонансний характер та викликають соціальну напругу на території Івано-Франківської області протягом 2018 року не виявлено.