Російський опозиціонер Костянтин Боровой: "З надією дивимося в бік України"


Про захват від знесення пам'ятника Леніну під час протестів у Києві та ще кілька придатних для цього монументів, про український «недонарод» та його шанс змінити північну імперію розповів російський опозиціонер Костянтин Боровой.

Колишній бізнесмен, депутат Держдуми Росії, лідер об'єднання «Антикомуністичний альянс» та голова партії «Західний вибір Росії», а також персона нон-грата в Білорусі, пан Боровой приїхав в Україну спеціально для того, щоби висловити підтримку учасникам Євромайдану в Києві. 

- Як російська опозиція сприймає український Майдан - українську революцію?

Російська опозиція не є однорідною, в ній є різні сили. Для лівих організацій те, що відбувається на Майдані, не так однозначно позитивно, як для демократичної, ліберальної опозиції. Вони були дуже збентежені поваленням пам'ятника Леніну і різко коментували цей факт. Але в цілому, і навіть ті, хто не підтримує окремі гасла Майдану, з великою симпатією ставляться до мужності українського народу і до того, що люди так довго і послідовно відстоюють свої права. Безсумнівно, український Майдан стане важливим імпульсом для розвитку протестного руху в Росії. З іншого боку, він напевно посилить параною Кремля.

- Наскільки українські протести відмінні від російських, від того ж таки «болотного» протесту в Москві у травні цього року?

Дуже сильно відрізняються. Не буду проводити паралелі і аналізувати наслідки - це відомо. Скажу інше, що вважаю важливим і що не звучить: у російських протестах брали участь комуністи. Наша партія відмовилася співпрацювати з комуністами, які в цих протестах об'єдналися з націоналістами. Націоналісти в Росії, як і комуністи, теж цілком відмінні від українських - це імперські комуністи, імперські націоналісти. Це вам не Тягнибок, який бореться за свободу для своєї нації. Російські націоналісти борються за відновлення колоній в межах імперії. Також у російських протестах брали участь радикальні комуністи, які, подібно до ленінців 1917 року, виступають за негайне знищення буржуїв як класу і таке інше, що ми вже знаємо. Те, що відбувалося в травні у Росії, складно назвати протестним виступом в сенсі організованості і формулювання цілей. Це був маленький дурдом. У перших мітингах ми брали участь. Але в той момент, коли зазвучали комуністичні радикальні та імперські націоналістичні гасла, ми прийняли рішення вийти з протестів.

- Чи можливо зламати імперську орієнтацію Росії?

Зламати неможливо. Це масштабна пропагандистська кампанія, започаткована з появою Путіна біля керма. Вона постійно розкручується. В цьому проекті головний герой - потужна, велика, заможна і так далі імперська Росія. А українці - це просто малороси, такий трохи «недонарод», трохи «недоросіяни». Однозначно, що Україна в цій концепції - варіант Росії. Ніяка не незалежна країна. Українська незалежність - це просто тимчасове непорозуміння, неправильне за своєю суттю. Тому дуже активно в останні роки розкручувався меседж приєднання Східної України до Росії, приєднання Криму до Росії. Цю кампанію очолював Дмитрій Рогозін. Сьогодні він - перший віце-прем'єр уряду Путіна.

Перемогти імперський вектор Росії, який є по суті і антиукраїнським вектором, шляхом протидії пропагандистським кампаніям неможливо. Так само, як у радянські часи, громадяни Росії обдурені цією кампанією, в якій немає ніякої незалежної України. А є американський чи інші сценарії...

- Ви не залишаєте нам жодного шансу...

З моєї точки зору, імперська ідеологія почне розсипатися в той момент, коли настане очевидна неефективність російської економіки. Неефективність російської економічної системи повалить політичну систему. Так само, як це відбулося з Радянським Союзом. Імперську ідеологію, яка є по суті своїй радянською і яка кожен день транслюється через усі підконтрольні інформаційні ресурси (а їх переважна більшість), такими, як от у вас, протестами, виступами, зламати ніяк неможливо. Тільки через шлунок.

- Що значить для Росії фінансова допомога Януковичу?

Путінський режим складає такі умови, щоби ніяких реформ в Україні не було, щоби замість реформ було лише затикання дірок у бюджеті держави. А результатом цієї спланованої акції була б втрата незалежності. Путін сказав, що цінні папери з фінансової допомоги Україні розміщені за «англійським правом», а це значить, що розплачуватися Україні за 15 мільярдів, розпиляних і витрачених ні на що, доведеться своєю власністю.

І ніхто не дозволить Україні так легко і просто скинути зашморг. Путін існує за рахунок імперії, яка розширяється. Ця імперська ідеологія, стратегія захоплення нових територій, тактика упокорення тих, які вийшли з-під впливу, - все це перестане працювати в той момент, коли Україна стане справді незалежною державою. Це буде смертельний удар по євразійській доктрині, яку сповідує, поширює і втілює Путін. Імперія просто вмре.

- А як же шлях до серця через шлунок? Тобто смерть імперії через її економічну неспроможність?

Справді, економічна складова імперії постійно падає. Сьогодні Росія не виживає економічно при цінах 110 доларів за барель нафти. Сьогодні вже відкрито обговорюють розпад Росії, виникнення нових незалежних держав на її території. Це природний процес, який почався розпадом СССР і все ще триває. В історично короткий проміжок часу - 20 років - він ще не завершився. І буде продовжуватися. Путін намагається його зупинити. Але мінус, що він паразитує на старій ідеології і старій консервативній економічній системі. Якщо процес продовжиться - а тому ми з надією дивимося в бік України, тоді це буде інша Росія. Багато незалежних держав чи конфедерація.

Сьогодні Росія пробує затягнути Україну в імперію, використовуючи передовсім економічні важелі - інтегрує її в ту саму економічну систему, яка була в Радянському Союзі і яка сьогодні в трохи зміненому вигляді існує в Росії. Росія робить це для того, щоб Україна не реформувала сьогодні свою економіку. Це, звичайно, жахливо, коли закриваються неефективні підприємства і люди опиняються на вулиці. Але це єдиний шлях до того, щоби на місці підприємства, яке досі випускає радіоприймачі «Спідола» а-ля 1970-ті, виникло сучасне виробництво. В Росії такі підприємства не реформуються, і це найстрашніше, що відбувається сьогодні з економікою. Вона вже не може самодостатньо існувати, офіційно дефіцит бюджету складає 10%. З врахуванням зобов'язань Росії, ця сума в декілька разів більша. Якщо нафта впаде хоча б на 10%, в Росії може бути голод і, як це завжди було, «голодні війни».

- Є книга Єґора Ґайдара «Загибель імперії», де він прогнозує щось подібне...

Правильна і розумна книга. Гайдар говорив мені відкрито: «Я це написав, щоб показати, як може розвалитись Росія». І от ті чекісти сьогодні йдуть цим шляхом. Таке відчуття, що вони дивляться, як розвалився Радянський Союз, і повторюють цей сценарій.

- Тобто чекіст Путін, не розуміючи того, все-таки веде імперію до краху?

По суті - так. Передумов для цього дуже багато. Вирятуватись зі сьогоднішньої політичної структури і економічної системи, яка централізує в руках владців владу, гроші і право власності, - неможливо. Теперішня Росія - це держава, яка не може вижити. Все, що робить сьогодні Путін, - це паліативи, які можуть лише подовжити цю агонію, яка вже почалась. І точка неповернення, з погляду багатьох серйозних економістів, в тому числі кремлівських, пройдена.

- Ваше ставлення до повалення пам'ятника Леніну в Києві?

Я в захваті. Я зносив особисто в Москві пам'ятник Дзержинському. Сьогодні ми з колегами обговорювали, що тут, у Києві, є ще один пам'ятник, який цілком можна знести, - це пам'ятник чекістам. Обговорювали, як це технічно краще зробити. Але! Честь зносити пам'ятники виродкам, вбивцям, падлюкам, які катували український народ, має належати виключно українцям.

- Звільнення Ходорковського - що це за сигнал для України? Для російської опозиції?
Це ганьба для демократичних сил Росії. Чекіст Путін з барського плеча подарував свободу Ходорковському. Виплюнув його, так би мовити. Я товаришував з Михайлом, я був досить крупним бізнесменом свого часу, і для мене це була трагедія, коли його арештували. Я дуже радий, що він на свободі. Але це типова технологія, яка спрацьовує в кожному випадку з усіма російськими політв'язнями, яким щастить вийти - у супроводі чекістів на літак, і до побачення. Це не звільнення, це депортація - безсумнівна чекістська депортація.

- Як ви бачите розвиток нашого Майдану?

Мій ворог Слава Сурков (Владислав Сурков - помічник президента РФ Володимира Путіна) нещодавно в засобах масової інформації заявив: «Революціонери, які виводять на вулиці півтора мільйона громадян і після цього вимагають у продажного парламенту прийняття якогось закону, - це не революціонери, це мудаки». Тому я боюсь прогнозувати. Мені здається, що технології, прихильниками якої виступають Кличко, Яценюк та інші - всі, крім Тягнибока, - не можуть дати результату. Я особисто зносив пам'ятники, я виводив на вулицю людей у 1991 році. Тоді швидко все закінчилось, але тоді ми готувались до тривалої боротьби. Якби я був українцем і жив в Україні, я би рекомендував діяти.

Добрий анекдот з цього приводу, і це правдива історія, яка пояснює, чому я персона нон-ґрата в Білорусі. Я виступав там на Конгресі демократичних сил і закликав людей почати діяти. А вони говорили - ні, ні, нам це не потрібно. Тоді я сказав, що готовий фінансувати два партизанських загони: один імені Новодворської, другий - імені Рональда Рейгана. Це, звичайно, був жарт, але Лукашенко протягом місяця цитував ці слова кожного дня, називаючи мене провокатором.

Розмовляла Наталія КУШНІРЕНКО, "Галицький кореспондент"