Розцінки для абітурієнтів: 3-5 тис грн за ЗНО і $2-3 тис за вступ


Незважаючи на ретельний контроль на пунктах оцінювання, присутність незалежних спостерігачів і навіть металодетекторів, шахраї навчилися наживатися на таких кампаніях.

Випускникам варто знати, що всі сертифікати проходять подвійну перевірку. Вперше – під час подання документів до вишу, коли зазначені в ньому результати звіряють з електронною базою даних УЦОЯО, а вдруге – уже під час зарахування студента до вишу, коли інформацію в сертифікаті ще раз звіряють з письмовим варіантом ЗНО, пише Тиждень.ua.

Загалом, за даними УЦОЯО, цього року над тестовими завданнями дочасно припинили роботу 524 особи – через порушення порядку проведення тестування. Переважно учасників виводили з пунктів тестування через наявність мобільних телефонів, навушників, плеєрів і шпаргалок.

Треба пам’ятати, що, використовуючи заборонені пристрої, вступники не тільки наповнюють кишені шахраїв, а й стають співучасниками злочину.

До абітурієнтки Тетяни звернулися зловмисники (уже зі своєї ініціативи) з пропозицією «полегшити» вступ. Це наводить на висновок, що з таких вступників шахраї формують цілу базу даних для подальшого використання. Цього разу Тетяні пропонували вступити до Київського національного університету імені Тараса Шевченка за «символічну» плату – від $2–3 тис.

Коли дівчина, навчена попереднім досвідом, повідомила, що спробує спочатку сама вступити до вишу, співрозмовник порадив: «Ти пробуй. Але якщо буде потрібна допомога під час вступу, то врахуй: краще до останнього дня не тягти. Кількість місць обмежена. Так, є люди, які працюють на вищому рівні та мають доступ до всіх вишів України».

За інформацією Генеральної прокуратури, торік за отримання хабарів і сприяння у вступі до навчальних закладів, складанні заліків та іспитів порушено дев’ять кримінальних справ і складено чотири адміністративні протоколи про вчинення корупційних правопорушень стосовно посадових осіб вишів. Утім, цілком очевидно, що загальні масштаби корупції, зловживань і шахрайства під час вступних кампанії набагато більші.